Drogues

Projecte Home alerta que han crescut un 25% els casos de joves atesos per consum de cànnabis en 5 anys

L'ONG adverteix les administracions que és urgent implantar programes potents de prevenció a les escoles abans que regular els clubs cannàbics

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Projecte Home alerta que han crescut un 25% els casos de joves atesos per consum de cànnabis en cinc anys a Catalunya. L'ONG adverteix que aquesta substància és la droga il·legal més consumida pels adolescents, amb 4 de cada 5 joves atesos l'any passat per aquest motiu. I d'aquests la majoria, un 84%, són nois. L'informe anual de drogues de l'entitat, que s'ha presentat aquest divendres, també alerta d'un increment dels menors d'edat, que representa el 44% del total de casos atesos. Davant les dades, el director de l'ONG, Oriol Esculies, ha advertit les administracions que és "urgent" implantar a les escoles "programes potents" de prevenció abans que regular els clubs cannàbics, una mesura que defensa però que considera "insuficient".

Esculies ha denunciat que "no hi ha cap estratègia massiva a llarg termini" d'aplicació de programes educatius de prevenció a Catalunya que hagin demostrat la seva eficàcia. En aquest sentit, ha reclamat un "compromís polític" de tots els partits per aplicar plans de prevenció a les escoles. "Caldria incorporar-ho al currículum, com les matemàtiques o les ciències socials", ha subratllat.

El director de Projecte Home ha criticat que sembli "més urgent la regulació del consum de cànnabis que la prevenció" malgrat estar "demostrat" que la prevenció funciona. "La millor inversió és prevenir i educar les noves generacions perquè es redueixin al màxim possible les addiccions a les drogues", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha defensat que la regulació del consum de cànnabis és una línia a seguir però ha alertat que "no és la panacea" i que qualsevol canvi normatiu "ha d'anar acompanyat de programes eficaços" de prevenció.

D'altra banda, Esculies ha lamentat que la Generalitat hagi prorrogat els pressupostos. Considera que és "contraproduent" perquè hi ha gent que no pot esperar tres mesos, tenint en compte l'increment de la demanda i les llistes d'espera que hi ha.

Perfil dels adolescents tractats

L'informe del 2015 subratlla que predomina el "consum problemàtic" de cànnabis entre els joves de 13 a 23 anys, més de marihuana que de haixix i acompanyat "d'abús d'alcohol". Un consum "preocupant", segons Esculies, que és diari, que s'intensifica els caps de setmana i que es consumeix tant en grup com en solitari. També és dóna més en nois (84%) que en noies (16%) perquè "l'estigma social" és major en dones i els "costa més reconèixer i demanar ajuda".

Les dades mostren com el consum de cànnabis afecta el rendiment escolar. En aquest sentit, el 63% dels adolescents han abandonat els estudis i, entre ells, el 58% no ha finalitzat la secundària. A més, 1 de cada 3 presenten patologia dual, és adir, una coexistència d'un o més addiccions amb altres trastorns psicològics. També es detecta desmotivació, episodis de violència, conductes sexuals de risc i alta conflictivitat en les relacions socials i familiars. Uns joves que solen arribar a l'entitat per iniciativa de la família o de l'escola, que dóna el toc d'alerta.

Pel que fa a les ludopaties, el director de l'ONG alerta que fa cinc anys no hi havia cap cas però que ara han arribat casos d'addiccions al telèfon mòbil i a les xarxes socials.

Perfil dels usuaris adults

Segons l'informe anual de 2015, el perfil dels adults és el d'un home de 40 anys que té l'alcohol com a substància principal, solter, resident a Barcelona, que viu amb la parella, sense estudis o només primaris i que depèn d'ajudes socials.

Les dones, un 12%, continuen sent minoria respecte als homes, un 88%. A més, la mitjana d'edat puja fins als 40 anys, el que evidencia un envelliment progressiu de la població drogodependent. Fa sis anys, la mitjana d'edat era de 35 anys. Un 55% dels atesos necessita ajuts socials o de la família. El primer municipi de procedència és Barcelona, amb un 29% dels casos, seguit de Badalona, amb un 8%. L'Hospitalet de Llobregat, Tarragona i Santa Coloma de Gramenet concentren un 3% dels casos.

Desbordament en l'atenció

Davant les 1.900 persones ateses per l'entitat l'any passat, Esculies ha alertat que "mai hi ha hagut tants casos per atendre" i ha pronosticat que enguany es preveu superar aquesta xifra. Segons el director de l'ONG, aquest fet reflecteix una realitat, una problemàtica que encara és "massa invisible", que "no està marcada a l'agenda política" però que és "una realitat". "Volem fer palesa aquesta situació de desemparament d'una problemàtica que sembla de segona classe però que afecta milers de persones", ha reblat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local