Serveis Socials

El menjador social de Vilanova atén una mitjana de 46 persones cada dia

El servei, que des del desembre funciona a la Plataforma Centre Multiserveis, té com a usuaris gent gran i ciutadans amb dificultats econòmiques

El menjador social de Vilanova atén una mitjana de 46 persones cada dia. Míriam de Lamo

El menjador social de Vilanova atén una mitjana de 46 persones cada dia. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una mitjana de 46 persones acudeixen diàriament a dinar al menjador social de Vilanova, que  des de finals de desembre va traslladar-se de Can Pahissa a la Plataforma Centre Multiserveis. Es tracta d'un menú de 6,5 euros de dilluns a divendres i de 7,75 euros els caps de setmana que pot estar parcialment o total subvencionat. A la nova ubicació els usuaris disposen d'un menjador modern i lluminós amb capacitat per a unes 40 persones, en el que es realitzen dos torns per dinar. Gent gran que prefereix dinar en companyia i ciutadans amb dificultats econòmiques són els dos perfils més habituals entre les persones que fan ús del servei.

El menjador social funciona tots els dies de l'any, amb menús "adaptats a les necessitats de salut de les persones", segons la regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, que ha participat en una visita al servei, aquest dimecres al migdia. "La majoria dels usuaris és gent gran que té autonomia i viu sola", i que, segons Vargas, prefereix "els àpats en companyia". La regidora destaca que aquest és el perfil majoritari al menjador, tenint en compte que l'Ajuntament ja disposa d'altres serveis com l'Economat o les beques menjador per a altres tipus d'usuaris.

Les persones que acudeixen diàriament a dinar al menjador social han estat derivades des de Serveis Socials de l'Ajuntament. "La majoria dels usuaris paguen el 10% del menú o en tenen el cent per cent becat", ha apuntat la regidora durant la visita. Els plats, com la resta d'àpats que se serveixen a la plataforma, s'elaboren a la cuina de l'Hospital Sant Antoni Abat. En cas que els usuaris tinguin mobilitat reduïda tenen al seu servei transport adaptat.

Els problemes estructurals a l'edifici de Can Pahissa van obligar a l'Ajuntament a traslladar el servei. "És un edifici que necessita restauració", apunta Gisela Vargas, que reconeix que l'antic espai "no estava ben adequat". La responsable de Serveis Socials avança que el govern local projecta un nou ús de caire social per a l'antic casal d'avis municipal, tot i que "encara s'ha d'estudiar bé".

El servei de dormitori per a persones sense sostre, fins que acabi l'onada de fred

El servei de mòduls dormitori habilitat a l'Hospital Sant Antoni per a persones sense sostre estarà obert "fins que duri l'onada de fred", segons la regidora de Serveis Socials. L'espai té una cabuda de 10 persones, si bé està tenint "una mitjana de dos usuaris". "La policia va a buscar les persones que estan dormint al carrer i els hi ofereixen", diu la regidora, que apunta, però, que algunes d'elles renuncien a fer ús del servei. "Són situacions molt complexes, no és tan fàcil que vulguin venir", ha explicat. La durada del servei al llarg de l'any dependrà de "trobar una font de finançament". "Vam demanar una subvenció a una fundació privada però no ens l'han concedit", ha dit Vargas, que s'ha compromès a seguir treballant en la recerca d'un ajut per costejar els dormitoris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local