Dret Alimentari

Alerten que la manca de professionalització del sector alimentari posa en risc la seguretat amb al·lèrgies

Els 14 productes al·lergògens que s'han d'etiquetar són: cereals amb gluten, crustacis, ous, peix, cacauets, soia, llet, fruits de pela, api, mostassa, grans de sèsam, diòxid de sofre i sulfits, tramús i mol·luscs

Primer pla dels plats cuinats en el marc de la jornada de seguretat alimentària a Lleida, el 29 de març de 2017. ACN

Primer pla dels plats cuinats en el marc de la jornada de seguretat alimentària a Lleida, el 29 de març de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La falta de professionalització d'una part del sector alimentari que ofereix productes als consumidors, ja sigui en restaurants, botigues o a través de càterings posa en risc la seguretat de les persones que pateixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries. Així ho ha alertat l'especialista en Dret Alimentari, Marta Quintana, que aquest dimecres s'ha encarregat d'una jornada de formació adreçada a professionals del sector a Lleida. Segons Quintana, si que està constatat que les empreses compleixen d'una ''forma elevada'' els requisits quant a l'etiquetatge dels productes però en canvi, en la restauració hi ha ''incompliments'' que fan que en determinats casos ''no es preguin seriosament'' aspectes com el fet de tenir en compte que una ''mínima contaminació creuada en el gluten pot acabar amb la vida dels afectats''. A la jornada els professionals ha descobert noves eines tecnològiques que afavoreixen a aquest control de seguretat alimentària.

Una trentena de professionals entre restauradors, carnissers, xarcuters, artesans agroalimentaris, col·lectivitats i professors de cuina han participat aquest dimecres al seminari sobre Responsabilitats Legals i Seguretat Alimentària en establiments alimentaris que s'ha desenvolupat a l'Aula de Formació de 9Grup.

El curs ha comptat amb demostracions culinàries del xef Jordi Albert, sobre cocció, conservació i regeneració de plats. Albert fa ús d'un nou tipus de forn i abatedor de temperatura, de fabricació italiana, que cuina amb connexió a Internet, bé per a recuperar receptes, o per altres qüestions tècniques que permeten, entre d'altres, la reducció de tasques i temps a la cuina o una millor garantia de manteniment de productes.

De la seva part, Quintana ha donat a conèixer quines són les obligacions que tenen els establiments on s'elaboren i comercialitzen aliments i quines responsabilitats assumeixen en el cas d'una intoxicació alimentària. L'anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC), el Registre Sanitari, els envasos, l'autorització sanitària, l'etiquetatge o la gestió dels al·lèrgens.

Els 14 productes i derivats al·lergògens que l'Administració, segons normativa europea, obliga a etiquetar o assenyalar són: cereals amb gluten, crustacis, ous, peix, cacauets, soia, llet, fruits de pela, api, mostassa, grans de sèsam, diòxid de sofre i sulfits, tramús i mol·luscs.

La responsable del restaurant 'El Castell' de la Floresta (Garrigues), Montse Freixas, que ha participat a la jornada, ha destacat la importància de conèixer aquests procediments per tal de ser conscients de la responsabilitat que tenen i evitar un dany major com a empresaris. En aquest sentit, ha explicat que la normativa ha canviat tant que ara han hagut de ''començar de zero'' a l'hora d'informar sobre les al·lèrgies i intoleràncies a la carta ja que en comptes de posar ''això no porta'' han de posar ''això porta'', i ara han de canviar hàbits adquirits per aconseguir ''seguretat per nosaltres i els nostre clients''. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local