Curs 2017-18

L’auge de la innovació educativa redueix la facturació del sector del llibre de text

El material alternatiu que elaboren les editorials és més econòmic que el tradicional

Imatge d'una noia treballant en continguts digitals per a escoles a l'editorial Edebé el setembre de 2017. ACN

Imatge d'una noia treballant en continguts digitals per a escoles a l'editorial Edebé el setembre de 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sense canvis curriculars d’última hora i sense problemes d’abastiment a les escoles i llibreries, el sector del llibre de text encara un inici de curs "tranquil" ja que les escoles han tingut temps d'escollir llibres i tot el material està disponible. Així ho ha explicat el president de la secció del llibre de text del Gremi d'Editors, Antoni Garrido, que també ha reconegut que, tot i estabilitzar les vendes, la facturació "global" del sector ha patit una "certa reducció" a causa, d'una banda, de l'augment de la reutilització del material i, de l'altra, de l'auge dels projectes educatius innovadors que aposten per no utilitzar llibres o opten per materials alternatius que són molt més econòmics.

Segons ha explicat Garrido en una entrevista a l’ACN, els darrers anys s'ha anat vivint una reducció de la facturació global, que enguany confia en estabilitzar a nivell de vendes. Per Garrido, "any rere any" s'ha anat notant la tendència creixent a les escoles de treballar per projectes o amb mètodes innovadors que deixen de banda el llibre de text tradicional i, per això, han hagut d'adaptar-se i crear materials alternatius, com poden ser més quaderns, material més manipulable, o contingut digital.

Tal com ha explicat Garrido, aquesta opció és més econòmica que no pas el contingut amb suport paper, que té "costos elevats" i per aquest motiu, també s'ha notat en la facturació global del sector. Segons el president de la secció del llibre de text del Gremi d'Editors, a aquest fet se li ha de sumar que la reutilització del material és cada vegada més freqüent, i per tant, la demanda de llibres nous, també ha caigut. En aquest sentit, Garrido ha recordat que el Gremi reivindica tornar a les ajudes per a l'adquisició de llibres de text que existien abans de la crisi per tal d'ajudar a les famílies amb més dificultats.

En aquest sentit, Garrido xifra en 110 euros la despesa mitjana per alumne i any, tot i que reconeix que en algunes escoles pot ser superior, tal com indicava la setmana passada la Unió de Consumidors de Catalunya, que alertava d’una pujada del 9% el cost de tornar a l’escola aquest curs que comença dimarts.

Revisió permanent dels materials

Tot i l’anunci per part del Ministeri d’Educació, de revisar els llibres de text de determinades editorials catalanes arran de la denúncia del sindicat AMES que qüestionava alguns continguts ‘’per adoctrinament’’, a les editorials encara no se’ls ha demanat cap tipus d’informació ni material. Garrido ha explicat que hi ha ‘’contactes permanents’’ amb les autoritats educatives tant d’àmbit estatal com de Catalunya, per parlar de problemàtiques similars, translació de continguts i currículums. Ha reconegut mantenir un ‘’diàleg’’ però ha admès que no s’ha iniciat una ‘’revisió formal dels materials’’. Garrido també ha explicat que aquest tipus de denúncies no són habituals i que el sector editorial és ‘’molt madur’’ de manera que treballa amb ‘’màxim rigor científic i acadèmic’’. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local