Fiscalia Anticorrupció

Macrooperació de la UDEF per una presumpta malversació de fons públics relacionada amb el procés

29 detinguts en l'operació pel presumpte desviament de 2 MEUR de subvencions de la Diputació de Barcelona

Entre els arrestats, l'expresident de l'ens Salvador Esteve i l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, tornant a l'edifici Londres de la Diputació de Barcelona. ACN

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, tornant a l'edifici Londres de la Diputació de Barcelona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La policia espanyola ha detingut 29 persones en l'operació que ha portat a terme aquest dimecres per un presumpte frau en subvencions de la Diputació de Barcelona. Segons ha informat el cos policial a través d'un comunicat, es tracta de diners que estaven destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament i que no haurien arribat als seus beneficiaris. Els investigadors s'han centrat en el presumpte desviament de més de 2 milions d'euros, però no descarten que la quantitat sigui més elevada. Entre els detinguts hi ha l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve –que ja ha quedat en llibertat-, l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, l'exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació i actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, Jordi Castells, i qui va ser secretari de Relacions Internacionals de CDC, Víctor Terradellas.

En l'operació, anomenada 'Estela', hi han participat prop de 500 agents de la policia espanyola i està dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció. Als detinguts se'ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de fons públics, falsedat documental i frau de subvencions.

La investigació va arrencar ara fa dos anys arran de denúncies presentades sobre la manera de procedir, l'assignació i la justificació de les subvencions de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Entre aquestes denúncies n'hi ha d'anònimes, segons ha explicat el cos policial, però també de la CUP i la CGT, que el 2016 van denunciar a l'Oficina Antifrau que l'àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. El responsable de l'àrea, Jordi Castells, va dimitir a mitjans del 2015, segons la policia, "arran de les notícies aparegudes a la premsa que l'acusaven de repartir més d'un milió d'euros de la cooperació al desenvolupament de forma irregular entre empreses privades i entitats sense ànim de lucre".

Els agents han fet 14 registres en diversos despatxos de seus de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, entitats sense ànim de lucre, domicilis particulars i empreses que presumptament haurien estat afavorides amb més de 2 MEUR de diner públic destinats a la cooperació al desenvolupament de tercers països. Segons la policia, dues d'aquestes entiats, CATMón i IGMAN, totes domiciliades a la mateixa adreça de Barcelona, haurien rebut entre el 2011 i el 2015 més de 10 MEUR procedents de diferents organismes públics catalanes, entre ells la Diputació de Barcelona. Per aquest motiu, els investigadors sospiten que el presumpte frau podria més més elevat.

Segons la investigació, la majoria dels projectes per a la cooperació al desenvolupament als quals estaven destinats els diners de les subvencions no es van portar a terme, i s'haurien creat empreses expressament per al cobrament de les subvencions, informes finals "copiats literalment d'Internet", factures falses i activitats pressupostades no realitzades.

La policia nacional i la Fiscalia Anticorrupció sostenen que els diners de les subvencions transitaven presumptament "de forma anòmala" entre els comptes bancaris d'IGMAN, Catmón i la societat mercantil DISCATIMAT S.L per ser reintegrat en efectiu, destinat a sufragar les despeses de l'activitat de l'entramat criminal o per acabar en els comptes personals dels investigats.

Un dels detinguts ha estat l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, que després de ser traslladat a la comissaria de la Verneda ja ha quedat en llibertat. També ha estat detingut l'alcalde de Tordera i actual diputat delegat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles Garcia, que durant el mandat d'Esteve va ser el diputat responsable de l'àrea de relacions internacionals.

Entre els detinguts també hi ha responsables de Pimec, la seu de la qual a Barcelona també ha estat escorcollada, així com directius de fundacions, associacions i empreses catalanes. S'han fet escorcolls en diversos municipis, com Barcelona, Girona, Falset, Reus, Mataró, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Olot, Tordera o Cabrils.

A la Diputació de Barcelona s'han fet registres a Barcelona a la seu de la Rambla de Catalunya i també a la seva Oficina de Cooperació al Desenvolupament del carrer Londres. També s'ha escorcollat la seu de Plataforma Educativa de Girona, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc.

Una detinguda a Reus

A Reus, la policia espanyola ha detingut a Reus Judit Aixalà, parella de qui va ser secretari de Relacions Internacionals de CDC, Víctor Terradellas. Els agents ha escorcollat des de primera hora del matí el domicili de la dona, al número set del carrer Carnisseries Velles, que coincideix amb la seu de la fundació CATmón a Reus. Una vintena d’agents s’han endut la detinguda emmanillada, a més de caixes amb carpetes amb documentació i agendes. Aixalà, a qui se li imputa un delicte de malversació, ha estat traslladada a la comissaria de la policia espanyola a La Verneda.

L’advocat de la detinguda, Lluís Gibert, ha considerat que el desplegament policial ha estat “absolutament sobredimensionat i desmesurat”, tot i que el tracte amb la policia “ha estat correcte”. L’ampli dispositiu de policies al centre de Reus ha provocat la indignació de desenes de veïns, que han retret el desplegament amb crits contra els agents.

Zoido: "Tolerància zero contra la corrupció"

En declaracions des de Sevilla, on ha presidit el lliurament al Museu Arqueològic de la ciutat de peces saquejades de jaciments i recuperades, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha "felicitat" els agents dels diversos departaments del Cos Nacional de Policia que han dut a terme l’operació. "Hi ha hagut un ampli dispositiu, i el que ratifico un cop més és la tolerància zero contra la corrupció", ha afirmat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local