Pobresa infantil

La taxa de risc de pobresa a Catalunya augmenta 8 dècimes i se situa en el 20%, segons l'Idescat

La població més afectada per aquest increment és la de menys de 16 anys

Un parell de vambes i un cartró a l'interior d'un caixer de Sarrià, on dorm una persona sensellar, la matinada del 17 de maig del 2018. ACN

Un parell de vambes i un cartró a l'interior d'un caixer de Sarrià, on dorm una persona sensellar, la matinada del 17 de maig del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La taxa de risc de pobresa a Catalunya s'ha situat en el 20% el 2017, vuit dècimes més que l'any anterior, segons ha informat aquest dijous l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La població més afectada per aquest increment és la de menys de 16 anys, amb una taxa del 28,5%, 4,5 punts més que l'any anterior. A Catalunya el llindar que determina si una persona està en risc de pobresa, se situa en 10.097 euros per persona que viu sola. Si s'aplica el llindar del conjunt de l'Estat, que és de 8.522 euros, s'obté una taxa de pobresa del 15%. Amb tot, el nombre de persones que diu que arriba a final de més amb molta dificultat representa el 7% de la població, una xifra que des del 2013 sempre havia superat el 12%. Els ingressos mitjans de les llars catalanes durant el 2016 van ser de 31.411 euros per llar i de 12.712 euros per persona, un 0,2% i un 0,4% més que l'any anterior.

El 60% de les llars catalanes reben almenys un tipus de prestació social, nou dècimes més que l'any anterior. Del total de llars que han percebut ajudes, el 58,8% ha estat per vellesa o supervivència, i el 33,3% per alguna prestació d'atur.

A Catalunya el risc de pobresa té més incidència entre dones (20,7%) que entre els homes (19,3%). Per edats, la taxa de risc més elevada és la de menors de 16 anys (28,5%), seguida de les persones de 16 a 64 anys (19%) i de les persones més grans de 65 anys (15,5%).

Les llars monoparentals, formades per un adult amb un o més fills dependents, són els col·lectius amb unes taxes de risc de pobresa més elevades, un 35,3%. Amb tot, aquesta xifra ha disminuït 5 punts respecte a l'any anterior. També tenen taxes amb risc elevades les llars unipersonals (27,6%) i les formades per dos adults amb un o més fills dependents (22,3%).

La nacionalitat també és una de les variables més relacionades amb el risc de pobresa. Les persones majors de 16 anys de nacionalitat estrangera tenen una taxa de risc de pobresa del 41,6%, xifra que ha baixat cinc dècimes respecte a l'any anterior; mentre que les de nacionalitat espanyola de la mateixa franja d'edat tenen una taxa del 15,7%, igual que l'any anterior.

Pel que fa a la taxa de risc de pobresa abans de qualsevol transferència social és del 40,9%, 7 dècimes menys que l'any anterior, i passa a ser del 20% després de comptabilitzar totes les transferències socials.

Els ingressos mitjans nets de les llars catalanes durant el 2016 van ser de 31.411 euros per llar i de 12.712 euros per persona, un 0,2% i un 0,4% més que l'any anterior. Els ingressos familiars nets per persona van augmentar un 3,1%, de fet, han incrementat en els darrers quatre anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local