Obstetrícia i Ginecologia

Vall d'Hebron canvia el paradigma de cesària perquè s'assemblin més als parts

L'hospital ofereix més protagonisme a la mare alhora que es propicia el vincle amb el nadó

Vall d’Hebron ofereix la possibilitat d’escollir aspectes clau de les cesàries per afavorir el vincle mare-fill. Vall d’Hebron

Vall d’Hebron ofereix la possibilitat d’escollir aspectes clau de les cesàries per afavorir el vincle mare-fill. Vall d’Hebron

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha començat a oferir a les dones embarassades que requereixen cesària, la possibilitat d'escollir aspectes clau de la intervenció per afavorir el vincle mare-fill. Sempre garantint la seguretat de tots dos, l'hospital canvia el paradigma per oferir més protagonisme a la mare i li permet viure el part de la forma més idònia per a elles. Elena Carreras, cap d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d'Hebron, destaca que fins ara, l'equip mèdic prenia més protagonisme durant la cesària, que no pas en un part vaginal, per assegurar-se que ''tot anirà bé''. Però per Carreras, aquesta situació provoca que la mare no visqui el part ''com una situació especial i única per recordar tota la vida''.

Per exemple, pot passar una bona estona fins que la mare pot tenir el seu fill al pit o no es deixa que l'acompanyant talli el cordó. Aquests són dos aspectes que canvien amb el nou paradigma on, si la seguretat està garantida, s'apropa la cesària al part. Carreras parla de ''cesària provincle'' ja que es deixa que la mare pugui decidir alguns aspectes que ofereixen molt més vincle afectiu des del mateix moment del naixement. Així, els professionals plantegen la possibilitat que la dona decideixi si vol veure la sortida de la criatura, si vol ser ella qui acabi de treure al nadó, si vol tenir-lo al seu pit immediatament i quant de temps, si vol que el seu acompanyant talli el cordó umbilical, si vol una llum tènue o una música especial, si vol que els professionals estiguin callats quan neixi la criatura perquè la primera veu que senti sigui la de la mare, etc .

Vall d'Hebron ha estat un centre pioner a tot l'estat espanyol per oferir aquest nou escenari de cesàries que també canvia alguns detalls com el sensor que avalua la freqüència cardíaca de la mare no es col·loca al seu pit, sinó a l’espatlla, i el pulsòmetre no es col·loca a la mà, sinó al peu, per afavorir que la mare pugui agafar el seu fill i tenir-lo pell amb pell.

Les decisions es poden començar a prendre en reunions prèvies en el cas que els professionals sanitaris hagin de programar una cesària. S'estableixen quins factors pot decidir la mare i aquesta pot exposar els seus desitjos i inquietuds als professionals.

Els professionals de Vall d'Hebron asseguren que aquests canvis no augmenten el risc de complicacions, i en canvi, defensen que les mares se senten molt millor ateses i gaudeixen del seu part. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local