Adiccions

La meitat dels joves que demanen ajut per consum de drogues també abusen de les noves tecnologies

Projecte Home alerta que la baixa consciència del problema en dificulta la detecció i el tractament

Pla detall d'un Ipad amb la interfície de This Crush a la pantalla i una mà enviant un comentari. ACN

Pla detall d'un Ipad amb la interfície de This Crush a la pantalla i una mà enviant un comentari. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Gairebé meitat dels nois i noies que arriben a Projecte Home per abús de substàncies, principalment cànnabis, també abusen de les noves tecnologies. És un problema que, segons els responsables de l'entitat, costa de detectar perquè no hi ha consciència que un ús excessiu de les tecnologies pugui convertir-se en patològic i requerir tractament. En general són joves que a casa abusen de les tecnologies, sobretot videojocs i jocs en línia, i quan són al carrer acaben consumint cànnabis o alcohol o diverses substàncies. Aquesta situació pot derivar amb problemes com ara el fracàs escolar, conflictivitat amb els pares, aïllament social. En els casos més extrems, els joves poden evitar sortir de l'habitació i fer-se fins i tot les necessitats a sobre per no haver d'aturar el joc.

Són joves que poden arribar a estar més de 10 hores connectats a les xarxes durant tot el dia, combinant diferents dispositiu. Aquest ritme els impedeix poder portar alhora les activitats i responsabilitats diàries bàsiques com poden ser tasques a casa, la relació amb els pares, l'atenció i la presència o el rendiment a l'escola o la feina en els que estan treballant.

En una entrevista a l'ACN, el director de Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies, ha explicat que l'abús de les tecnologies no implica directament l'abús a una altra substància però si que tots els qui abusen d'una substància tenen tendència a provar-ne d'altres. És el s'anomena policonsum i es dona en bona part dels joves que demanen ajuda a l'entitat. Tot i que la mostra és petita, Esculies creu que al voltant de la meitat dels joves que arriben a l'entitat per tractar el consum de drogues acaba tractant-se també per abús a les noves tecnologies.

Per Esculies, la baixa consciència que hi ha d'aquest problema a tota la societat, tant en adults com en menors, i la falta d'educació en l'ús de les noves tecnologies. Per Esculies, les empreses que treballen per al consum d'aquestes tecnologies, no estan ensenyant l'ús adequat, de manera que la societat ''subsidiàriament'' ha d'assumir l'educació en l'ús d'aquests dispositius i conscienciar als usuaris dels riscos que suposa abusar-ne. Esculies aposta per introduir-ho als currículums de les escoles, com es fa amb altres matèries cíviques o ètiques, i considera que es pot allargar aquesta formació a totes les etapes de la vida.

I és que Esculies admet que internet i el telèfon mòbil són eines que és ''difícil'' no caure en l'abús, ja que neurològicament, els humans estem preparats per gaudir dels estímuls visuals i de les recompenses immediates, dels sorolls, de la música, etc. ''El mòbil el dona tot això pràcticament de forma gratuïta'', diu Esculies. Per això, defensa demostrar als joves que ''no tot es gaudi i ''plaer immediat'' sinó que cal buscar la satisfacció en altres disciplines com pot l'esport, la lectura o el silenci.

Esculies és molt crític amb la responsabilitat que actualment prenen les grans empreses tecnològiques que promocionen jocs, per exemple, en línia amb altres usuaris amb gran component adictius on ''deixar la partida no només t'afecta a tu'', sinó que pots perjudicar els altres usuaris. El joc acaba donant incentius socials, i es crea una plataforma virtual que enganxa als més joves.

El director de Projecte Home lamenta que la responsabilitat en aquests casos és zero però confia que a la llarga s'acabarà regulant i s'exigirà, ja sigui en àmbit europeu o espanyol, que les grans companyies dediquin part dels beneficis a educar, prevenir i introduir o enviar frases d'alerta com passa en el cas del tabac.

Perspectiva de gènere

Projecte Home ja ha alertat que en l'accés als tractaments per drogoaddiccions, es dona diferències entre homes i dones, ja que entre les dones, encara hi ha més estigma. La mateixa situació es reprodueix en el col·lectiu adolescent ja que Esculies considera que són ''patrons molt arrelats a la cultura occidental'', i per tant, aposta per treballar trencar l'estigma i poder oferir la mateixa ajuda a noies que a nois.

Les diferències entre gèneres però, van més enllà, ja que la dona adolescent que abusa ha agafat un patró ''més masculí'. La dona consumeix per ''fugir'' perquè està patint i per tant, utilitza les drogues o l'addicció com a vàlvula d'escapament. Els nois encara, volen aparentar i demostrar-se ''forts'' davant el seu grup d'iguals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local