ACN |
Barcelona
17-11-2018 10:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un estudi de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer de Barcelona entre els universitaris catalans d'entre 17 i 23 anys conclou que el 42% d'aquest col·lectiu fuma i que només un 6% té una motivació alta per deixar-ho. Del 42% total, un 53,7% és fumador ocasional, un 25,9% fuma i vol deixar-ho i un 20,4% fuma i no vol deixar-ho; mentre que del 58% restant que no fuma un 12% ho havia fet amb anterioritat i ho va poder deixar. Segons la psicologia de programes de prevenció de càncer de l'AECC-Barcelona, Mònica Granados, la baixa motivació es pot deure al resultat "per la falta de motivacions extrínseques, ja que avui dia les campanyes de prevenció tracten de motivacions intrínseques i a evitar malalties com el càncer de pulmó, una cosa que els joves universitaris ho poden veure llunyà". Per això, Granados considera que s'hauria de donar la volta a les campanyes i centrar-la més en el present.
D'altra banda, l'estudi també recela que el consum entre les dones (20,1%) és superior als dels homes (18,5%), diferència que augmenta quan es tracta del consum ocasional de tabac, 24,9% i 19,7%, respectivament.
L’estudi de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona també analitza el consum dins l’entorn més proper: només un 13,8% té parella fumadora i el 20,2% dels joves universitaris tenen alguna persona que fuma dins de casa seva. Els amics és el grup de l’entorn on les xifres són oposades, amb només un 17,7% que afirmen que el seu grup d’amics és no fumador. Per altra banda, de l’estudi també s’extreu que el 83,5% dels universitaris, siguin o no fumadors, afirma sentir-se molest pel fum del tabac.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el tabac està relacionat amb el 12% de les morts a nivell mundial. A Espanya causa 52.000 morts anuals, per sobre de la mitjana europea. Per aquest motiu, l’AECC ha traslladat el seu programa d’ajuda i suport a una aplicació per a dispositius mòbils, Respirapp, que és una guia d’orientació i de suport dividida en quatre fases en les que la persona haurà de seguir una sèrie d’indicacions per avançar cap al seu objectiu: trencar amb el tabac definitivament.
A part, l’aplicació, disponible per a iOS i Android, compta amb diferents apartats d’ajuda per aprendre a reduir l’ansietat, a relaxar-se, evitar les ganes de fumar, controlar l’augment de pes o prevenir les recaigudes, entre d'altres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!