Desigualtat

Les dones ocupen només un 20% de les direccions d'hospitals de la xarxa pública

Un estudi constata que en els centres de gestió directa per part de l'administració hi ha una rotació excessiva dels gerents, amb una mitjana d'estada inferior a un cicle polític

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Només entre el 15 i el 20% dels càrrecs de direcció general dels hospitals de la xarxa pública a l'estat espanyol són assumits per dones. Així ho constata un estudi de la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) i la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), presentat aquest divendres a Barcelona. El president de la SCGS, Pere Vallribera, considera "paradoxal" la situació tenint en compte l'elevada presència de dones en els equips directius. L'estudi també detecta una "rotació excessiva" de directors gerents en els hospitals gestionats directament per l'administració, cosa que "desestabilitza les organitzacions de forma molt important", subratlla Vallribera a l'ACN.

Tot i que l'estudi és d'àmbit estatal, les dades corresponents als perfils dels directors gerents dels hospitals es poden traslladar a l'àmbit català, ja que són molt similars amb les generals. Vallribera assenyala que si bé aquesta minoria de càrrecs de direcció general ocupats per dones que reflecteix l'estudi "no afecta només els hospitals, sinó tot l'àmbit empresarial", en el cas del sector hospitalari és "paradoxal" perquè "en molts casos hi ha més dones que homes en els equips directius", però les dones no fan l'"últim salt" a les gerències.

"La meva interpretació és que és més per manca de voluntat de les dones que no perquè hi hagi un fre o una discriminació", ha afirmat el president de la SCGS, que ha puntualitzat, de tota manera, que no disposen d'indicacions clares de les causes d'aquest sostre de vidre. Vallribera afegeix que tot i que sembla que en els darrers anys el percentatge de dones directores generals d'hospitals està pujant, de moment no s'atreveixen a afirmar que sigui una tendència.

La gran majoria, titulats en Medicina

Altres dades que mostra l'estudi sobre el perfil dels directors generals d'hospitals és que el 89% tenen formació universitària en Medicina. Molt enrere queden altres titulacions com Econòmiques, Empresarials, Enginyeria o Dret.

Pel que fa als càrrecs previs, el 40% dels enquestats van ser gerents en altres centres; el 25% van treballar en la direcció mèdica de l'hospital i el 15% van ser directius en serveis regionals de salut.

Menys de 4 anys en els centres de gestió directa

També s'ha analitzat la rotació i temps de permanència en el càrrec. La rotació és especialment significativa en aquells centres gestionats directament per l'administració, que en el cas de Catalunya és l'Institut Català de la Salut (ICS) i, en la resta de l'Estat, són els servis provincials de gestió directa. "En els hospitals amb altres fórmules de gestió, ja siguin públiques o privades, la mitjana d'estada creix considerablement", apunta Vallribera.

Així, dels 64 centres dels quals es coneixen les dades, el temps de permanència mitjana és de 4,4 anys. En els centres de gestió directa, l'estada mitjana no arriba als 4 anys, mentre que en els hospitals concertats, és d'aproximadament 7 anys.

Tot i que aquest estudi no tracta l'eficiència hospitalària, preguntat per aquesta qüestió en relació amb la rotació dels directors, el president de la SCGS ha assenyalat que si bé establir una "relació directa seria agosarat, segur que l'estabilitat directiva és una de les variables que més incideix en l'eficiència i el bon funcionament dels hospitals".

Designació dels gerents

L'estudi també es fixa en la designació dels directors gerents dels hospitals i, en aquest cas, els resultats generals no es poden traslladar a la xarxa hospitalària de Catalunya, perquè és l'única on conviuen de forma significativa els diferents models de gestió. En el cas català, la direcció directa de gerents a la xarxa hospitalària pública no arriba al 15% i, a la resta dels centres, és l'òrgan de govern d'aquestes organitzacions que porta a terme un procés de selecció.

En canvi, l'estudi mostra que a nivell estatal el 54% dels directors gerents de la xarxa pública són designats directament, el 10% per concurs públic i el 27% a través d'un procés de selecció per part de l'òrgan de govern de l'organització. Per a la SCGS, la selecció de directius ha de ser "transparent" i s'ha de realitzar "en funció de la formació, coneixements, aptituds i experiència".

L'estudi, que amplia el Mapa de Models de Gestió dels Hospitals d'Utilització Púbica a Espanya, aporta una anàlisi descriptiva dels models de gestió i un sondeig realitzat entre 115 gerents dels 342 de la xarxa hospitalària pública de l'Estat.

Aquesta informació s'ha presentat en el marc de la jornada 'Models de gestió dels hospitals de la xarxa pública', que ha tingut lloc aquest divendres a la seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, on es troba adscrita la SCSG, una societat científica que compta amb més de 500 socis, entre directius, clínics, planificadors i investigadors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local