ACN/ Elisenda Rosanas |
Barcelona
06-02-2019 14:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Només el 25% dels estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) són noies. Per augmentar aquest percentatge, la UPC ha impulsat un programa, 'Aquí STEAM' per potenciar les vocacions científiques en nenes i noies amb l'objectiu, a curt termini, d'arribar al 30% d'estudiants dones d'aquí a 5 anys. Així ho explica la vicerectora de docència i d'estudiants, Núria Garrido, que explica que sovint, la universitat ha ''pecat'' de buscar l'atracció dels i les estudiants de Batxillerat i Secundària, una etapa en què per les qüestions de gènere ''ja fem tard'' perquè recorda que els estereotips ja estan ''molt fixats'' en la ment de les nenes. Per aquest motiu, les accions d'aquest programa se centren en els alumnes d'entre 9 i 14 anys.
Garrido ha reconegut que ja fa anys que les universitats i escoles intenten promoure les vocacions tecnològiques perquè s'ha entomat aquesta manca de noies com un problema, però considera que calia fer una ''plataforma'' per poder aglutinar totes aquestes iniciaves per ''connectar-nos i fer xarxa i comunitat'' i per tant, posar en contacte les persones que estan treballant en aquestes iniciatives que volen ''despertar'' les vocacions entre nenes i revertir la tendència i superar la barrera del 25% que fa ''molts i molts anys que dura''.
Garrido recorda que segons els experts, d'aquí al 2025 hi haurà 7 milions de llocs de treball a Europa en les àrees tecnològiques i creu que no es pot perdre el 50% del talent. Així, l'objectiu final és arribar al 50% de noies estudiants ''el més aviat possible'', i per això aposten per anar creixent mica en mica els propers anys. La vicerectora d'estudiants considera que s'ha de tenir en compte com incidir en les nenes i noies a primària i primers cursos de secundària, que encara estaran uns anys a arribar a la universitat. Aquest és doncs, el repte del programa marc 'Aquí STEAM'. Entre altres iniciatives, la UPC treballarà amb les escoles que puguin potenciar més aquestes vocacions i se les dotarà del distintiu 'STEAM aquí', un símil de l'escola verda actual, que reconegui els centres que impulsen accions específiques la igualtat de gènere i que fomenten les vocacions científiques i tecnològiques entre les nenes. En paral·lel, el programa ja està treballant en una agenda escolar 'Aquí STEAM', que cada setmana faci visibles referents femenins de forma atractiva però també propera, perquè les nenes i noies puguin conèixer de manera ''atractiva i propera'' exemples de dones que s'han dedicat a l'àmbit tecnològic.
D'aquesta manera, l''Aquí STEAM' pretén concentrar sota un mateix paraigües les iniciatives a les escoles, o altres accions com ara el cicle 'Dona i tecnologia' que s'ha iniciat recentment o el programa '+NoiesTIC', que fa alguns anys que treballa per fomentar la presència de les tecnologies de la Informació i la Comunicació, i que enguany, inclou les iniciatives 'Inspira STEAM, Catalunya' o 'Una enginyera a cada escola'. El programa és un pas més del III Pla d'Igualtat de Gènere de la UPC, una estratègia més per corregir els biaixos de gènere en els estudis més tecnològics. Precisament aquest dimecres, la UPC ha organitzat la VI Jornada d'Igualtat de la UPC, coincidint amb les celebracions del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, i que ha comptat amb un debat sobre la presència de la dona en els estudis tecnològics.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!