Mobile World Congress

Sant Pere de Ribes acollirà una jornada sobre computació quàntica en el marc de la Mobile Week

Les ponències correran a compte de tres veïns del municipi experts en computació quàntica

Sant Pere de Ribes acollirà una jornada sobre computació quàntica en el marc de la Mobile Week. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes acollirà una jornada sobre computació quàntica en el marc de la Mobile Week. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proper dilluns 18 de febrer, a les 18.30h, el municipi acollirà una jornada sobre computació quàntica, que porta per títol “Art, ciència i tecnologies de la computació quàntica”. L’acte està inclòs en la programació de la Mobile Week, un cicle d’activitats programades a l’empara del Mobile World Congress (MWC) que se celebrarà a Barcelona del 25 al 28 de febrer i que vol convertir-se en un espai de diàleg per a la ciutadania amb l’objectiu de reflexionar sobre l’impacte de la tecnologia en la nostra societat.

La Mobile Week, que arriba a la tercera edició de la mà de la fundació Mobile World Capital per impulsar la transformació mòbil i digital de la societat amb l’objectiu de millorar la vida de les persones, es farà a Barcelona, Girona, Igualada, Lleida, Reus i enguany també a quatre poblacions associades més, entre elles Sant Pere de Ribes (juntament amb Manresa, Mataró i Vic), que l’any vinent podran ser ciutats oficials del programa de la Mobile Week. La temàtica d’aquest any, “la nostra senzilla relació amb la tecnologia”, aborda la reflexió sobre la transformació digital de la societat des de les esferes més íntimes de l’ésser humà.

La jornada, es durà a terme a la sala Josep Lluís Palacios de la Casa de la Vila i constarà de tres conferències impartides per tres veïns del municipi experts en la matèria. La primera de les conferències serà la impartida pel doctor Robert Sewell, investigador de l’Institut de Ciència Fotònica (ICFO), que parlarà sobre la relació entre la ciència i la computació quàntica. El seguirà el doctor José Manuel Berenguer, president de Quantum Art Lab-QWA, que analitzarà els ponts entre la mecànica, la computació quàntica i l’art. Per acabar, Alfonso Rubio-Manzanares, CEO de l’empresa Entanglement Partners que elabora solucions empresarials a partir de l’ús d’aquesta tecnologia, versarà sobre tecnologies quàntiques.

A la presentació de la jornada, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha celebrat poder acollir una iniciativa com aquesta, afirmant que  “és un plaer poder trobar a tres veïns que estiguin tan involucrats en el món de la computació quàntica, és un plaer poder comptar amb tant de talent al nostre municipi”. També ha apuntat que “és un inici, un primer pas, per a què Sant Pere de Ribes formi part d’un esdeveniment com és el MWC”.

Per la seva banda, Alfonso Rubio, ha assegurat que els tres ponents “estem molt contents, som tres veïns de Ribes i això és molt important, ja que sinó per a nosaltres perdria gràcia” i que la jornada “serà molt divulgativa i explicarà per què la computació quàntica afecta a la vida dels ciutadans i ciutadanes del municipi”.

La cita està organitzada per el Mobile World Capital Barcelona, la Mobile Week, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Sinergia i Quantum World Association.

El ponents

Robert Sewell ha cursat un grau dual de ciència i art especialitzat en física i filosofia a la Universitat de Melbourne. L’any 2009 es va doctorar en Física per l'Imperial College of London, a partir d’una investigació  per desenvolupar tècniques per mesurar camps gravitatius utilitzant condensats Bose-Einstein i tecnologia atòmica. Aquest treball es va dur a terme després d’haver guanyat el premi d'Estudiants d'Investigació a l'Estranger al Regne Unit i va obtenir la prestigiosa beca postdoctoral ESPRC.

Des del 2014 és coordinador de Programes Acadèmics de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). També és co-director del Màster d'Investigació Multidisciplinar en Ciències Experimentals que ofereix la Universitat Pompeu Fabra (UPF) conjuntament amb l'Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST). És expert en òptica quàntica experimental i metrologia quàntica amb àtoms freds i ultrafreds, i ha realitzat una sèrie d'importants contribucions als camps de la física atòmica i la metrologia quàntica.

José Manuel Berenguer és director de l'Orquestra del Caos i del Festival Música 13 i fundador del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Lleida. A més, és President d'honor de la International Conference of Electroacoustic Music del CIM/UNESCO, president de Quantum Art Lab, membre de la Académie Internationale de Musique Electroacoustique/Bourges, de l'Acadèmia del Consell Nacional de la Música del CIM/UNESCO, del Consell d'Experts de MISAME, del Patronat de la fundació Phonos i de la Fundació d'Artistes Visuals de Catalunya. També ha presidit la Asociación de Música Electroacústica de España i, pel que fa a la docència, coordina del Màster en Art Sonor de la Universitat de Barcelona.

En els darrers anys ha tendit a expressar el seu pensament artístic a través de la instal·lació i els dispositius de computació en temps real, amb la reflexió sobre la filosofia i la història de la ciència, els límits del llenguatge, l’ètica, la vida i la intel·ligència artificials, la robòtica, el metabolisme de la informació i els límits de la percepció i la comprensió humanes. La seva peça “Luci, sin nombre y sin memòria”, va guanyar el premi ARCO/BEEP 2008 d'Art Electrònic.

Alfonso Rubio-Manzanares és cofundador i CEO de l’empresa Entanglement Partners SL i cofundador de Multiverse Computing, a més de director general de The Carrot Cake - "B2B Venture Builder", del Grup OpenTrends.

President del Barcelonaqbit-bqb "The Quantum Information & CyberseQurity Think Do Tank" i del Sitges Innovation Club. És ambaixador de RMB / UNESCO de La Palma, secretari general de la Quantum World Association (QWA.), vicepresident de l’Associació Catalana d'empreses de Tecnologia (CatEi), secretari general de Sinergia i de CIOs.cat, membre de la Junta del Consell Assessor de l'Associació de Professionals TIC de Catalunya (APTICC), del comissionat especial del Col·legi Oficial d'enginyeria en informàtica de Catalunya (COEINF), de la Junta Directiva de la Asociación Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica y Comunicación (AMETIC) i coordinador del seu grup quàntic: AMETIQ, i patró de les fundacions d'art tecnològic New Art Foundation i Quo Artis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local