Mercat negre

Sitges reactiva el dispositiu mixt entre policies locals i agents privats per combatre el top manta

A partir d’aquesta Setmana Santa, la Policia Local tornarà a comptar amb el suport de l’empresa privada durant els 149 dies de l’any

Una parella de policies locals i dos guardes de seguretat privada passegen per la façana marítima de Sitges per dissuadir els manters. ACN

Una parella de policies locals i dos guardes de seguretat privada passegen per la façana marítima de Sitges per dissuadir els manters. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges ha reactivat durant aquests dies de més afluència de persones, l'operatiu de la Policia  Local de Sitges amb suport d'agents de seguretat privada per minimitzar la venda ambulant irregular a la façana marítima de Sitges. Per poder dur a terme l’operatiu, s’ha demanat prèviament una autorització al departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

L’Ajuntament va dur a terme una prova pilot d’aquest dispositiu conjunt durant el Nadal que va finalitzar amb bons resultats. Paral·lelament, va encarregar una enquesta per conèixer el perfil dels venedors amb la finalitat de dissenyar propostes d’inserció sociolaboral. Totes dues accions van formar part del pla integral elaborat per l’Ajuntament de Sitges per minimitzar la venda ambulant irregular al municipi.

A partir d’aquesta Setmana Santa, la Policia Local tornarà a comptar amb el suport de l’empresa privada durant els 149 dies de l’any en què hi ha més proliferació de venedors ambulants irregulars als carrers del municipi.

En els darrers anys, les actuacions han aconseguit traslladar la venda ambulant dels carrers del centre del poble al Passeig de la Ribera i la platja Sant Sebastià. El nombre de venedors s’ha estabilitzat al voltant dels 40 o 50, a diferència d’altres poblacions turístiques catalanes en que el fenomen ha incrementat. No obstant això, el nombre de manters ha arribat al centenar en els moments més àlgids.


El perfil del venedor: Home, jove i del Senegal

Els resultats de la diagnosi socioeconòmica del perfil de les persones venedores conclou que es tracta de persones que provenen del Senegal d’entre 18 i 28 anys, de les quals només un 6% són dones. Els venedors d’edats superiors als 40 anys, minoritaris, representen un 19% del total.

Segons la diagnosi, més de la meitat dels venedors han arribat a Espanya directament des del seu país i un 58% no disposen de document d’identificació espanyol o europeu. El 56% asseguren viure a Vilanova i la Geltrú i només el 17% afirmen fer-ho a Sitges. Pel que fa a les dades socials, la majoria dels venedors entrevistats tenen un nivell d’estudis de primària o secundària.

La majoria va començar l’activitat a través d’un amic o familiar i treballa per compte propi. Del 16% que treballa per a algú, el 60% va a comissió. La gran majoria (77%) deixaria l’activitat si tingués possibilitats de regularitzar-se o tingués accés a un contracte de treball formal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local