Fundació Pasqual Maragall

Identifiquen un llindar més baix d'acumulació d'una proteïna associada a l'Alzheimer que permetrà ampliar la prevenció

L'estudi obre la porta a incloure en assaigs clínics un nou grup de persones que abans no es considerava que estaven en risc de desenvolupar la malaltia

Diferents estadis de la patologia amiloide en un PET cerebral. BBRC

Diferents estadis de la patologia amiloide en un PET cerebral. BBRC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Investigadors del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, han establert un llindar més baix a partir del qual es comença a acumular al cervell de forma patològica la proteïna beta amiloide, que és una de les alteracions biològiques que es produeixen al cervell en la malaltia d'Alzheimer. Els resultats de l'estudi, que ha estat liderat pels doctors José Luis Molinuevo i Juan Domingo Gispert, del BBRC, han estat publicats a la revista 'Alzheimer’s Research and Therapy'. "El nou valor que hem establert permetrà detectar persones que estiguin en fases molt incipients de l'acumulació anormal de proteïna amiloide i oferir-los l'oportunitat de participar en programes de recerca de prevenció per reduir el risc de desenvolupar demència en un futur", afirma el doctor Gispert, cap del grup de Neuroimatge del BBRC.

L'acumulació al cervell de plaques de la proteïna beta amiloide és una de les lesions neurodegeneratives més característiques de l'Alzheimer. Aquestes plaques es poden començar a acumular fins a 20 anys abans de l'inici dels símptomes clínics de la malaltia per diferents causes, que engloben factors de risc relacionats amb l'edat, la genètica, la dieta, l'exercici, la salut cardiovascular i l'activitat cognitiva, entre d'altres. Tenir aquestes plaques al cervell no implica necessàriament que la persona acabarà desenvolupant demència, però sí que augmenta de forma exponencial el risc d'entrar a la fase clínica de la malaltia d'Alzheimer.

Per mesurar els nivells de proteïna amiloide al cervell s'utilitzen principalment dues tècniques: la Tomografia per Emissió de Positrons (PET per les seves sigles en anglès) d'Amiloide, que és una tècnica de neuroimatge que pot utilitzar fins a tres tipus de traçadors per detectar l'acumulació de la proteïna, i l'anàlisi del líquid cefaloraquidi obtingut mitjançant una punció lumbar.

En aquest estudi, els investigadors del BBRC han comparat els resultats obtinguts en les proves PET utilitzant un mètode denominat escala centiloid. Aquests resultats els han comparat amb altres indicadors del líquid cefaloraquidi per poder establir llindars que donin la màxima concordança entre les dues mesures.

Els resultats de l'estudi han estat inesperats. "Hem vist de forma quantitativa, objectiva i precisa que és possible detectar patologia subtil d'amiloide mitjançant PET a uns valors molt més baixos del que estava establert", apunta el doctor Gispert.

Concretament, els investigadors han determinat que un valor al voltant de 12 a l'escala centiloid indica una patologia incipient d'amiloide, mentre que fins ara, la determinació la feia un especialista en Medicina Nuclear a partir d'una lectura visual del PET que, traduïda a l'escala centiloid, acostumava a donar com a resultat positiu de concentració patològica un valor al voltant de 30.

El director científic del Programa de Prevenció de l'Alzheimer del BBRC, el doctor Molinuevo, destaca que el "gran valor afegit" de l'estudi és que s'ha realitzat per primera vegada a nivell mundial i que s'ha avaluat la concentració de la proteïna amiloide en persones sense alteracions cognitives però amb factors de risc de desenvolupar Alzheimer i en persones amb demència.

En l'estudi han participat 205 persones sense alteracions cognitives de l'Estudi Alfa, impulsat per La Caixa, amb edats compreses entre els 45 i els 75 anys, i 311 participants de l'estudi Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), que inclou persones cognitivament sanes, però també en diferents fases de la malaltia d'Alzheimer, amb edats entre els 55 i els 90 anys.

L'objectiu dels investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall és estandarditzar aquests nous valors precisos i fiables perquè els participants en projectes de recerca amb patologia incipient d'amiloide puguin beneficiar-se de la possibilitat de rebre tractaments o intervencions de prevenció primària dirigits a prevenir la demència. El següent pas serà replicar l'estudi en una cohort més àmplia, amb milers de participants de l'estudi europeu AMYPAD, del qual també en formen part.

Les proves PET dels participants de l'Estudi Alfa es van fer a l'Hospital Clínic de Barcelona amb un traçador cedit per GE Healthcare i l'extracció del líquid cefaloraquidi ha estat possible gràcies a uns kits facilitats per Roche Diagnostics. A l'estudi també han participat investigadors del Sahlgrenska University Hospital de Suècia i compta amb la col·laboració del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBER-FES).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local