Curs 2019/20

Les direccions de les escoles del Garraf esclaten contra "la precarietat a l'escola pública"

Denuncien que han començat el curs amb 170 nens i nenes per sobre de les ràtios de 25 alumnes per aula fixades per la llei: 'Hem normalitzat les aules massificades i amb menys pressupost i recursos'

Les direccions de les escoles del Garraf esclaten contra

Les direccions de les escoles del Garraf esclaten contra "la precarietat a l'escola pública". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Junta de Direccions d’escoles públiques del Garraf ha viralitzat a les xarxes socials un vídeo de denúncia contra la precarietat. Denuncien que han començat el curs amb 170 nens i nenes per sobre de les ràtios de 25 alumnes per aula fixades per la llei i sobretot lamenten que s'han normalitzat les aules massificades i amb menys pressupost i recursos: "Ja fa més de 9 anys que van començar les retallades en Educació i a les escoles del Garraf també. Ens hem anat acostumant a viure i treballar cada any amb una situació més precària que l’anterior. La brutal davallada d’inversió en Educació ha comportat menys recursos econòmics, menys recursos materials i menys recursos humans".

Les direccions de les escoles de la comarca han esclatat contra aquesta situació que arriba en un context complex per a la gestió del dia a dia a les escoles: "més diversitat a les aules, més alumnat nouvingut que cal atendre, augment de la matrícula viva (alumnat que arriba fora del període de preinscripció) i aules cada vegada més massificades".

Segons denuncien, aquest any les escoles del Garraf han començat el curs amb 170 nens i nenes per sobre de les ràtios de 25 alumnes per aula fixades per la llei i amb dos factors que consideren que contribueixen a agreujar la situació: "el primer, que a la capital de la comarca, a Vilanova, es va tancar una escola no fa gaires anys que actualment podria acollir part d’aquest alumnat; i el segon, que en els darrers anys s’han anat tancant línies de P3 que ara trobem a faltar i que coincideixen amb els cursos més massificats".

La comunitat educativa apunta que aquesta situació és així perquè es planifica el nombre d’aules "en funció del padró del municipi sense tenir en compte el 30% d’alumnat que arriba de fora i un cop finalitzat el període de preinscripció i matrícula, i tampoc es té en compte que hi ha un tant per cent d’alumnat que viu en situació d’ocupació i no passa mai pel padró".

La Junta de Direccions d’escoles públiques del Garraf ha dit prou: "hem normalitzat les aules amb 26, 27 i 28 alumnes. Hem normalitzat les aules massificades i amb menys pressupost i recursos que abans d’estar-ho. Hem normalitzat, des de fa massa temps, una situació indigna a l’escola pública que es tapa amb la bona voluntat i la dedicació de mestres, educadores, vetlladores i famílies. Però no només és una situació inassumible degut a la massificació a les aules, l’augment de la complexitat de les realitats viscudes per l’alumnat, ha vingut acompanyat d’un descens en els recursos". Lamenten que cada any hi ha menys aules d’acollida, menys professorat per cada alumna/e i menys recursos econòmics per afrontar aquesta situació. I que els Equips d’Assessorament Psicopedagògics estan cada cop més saturats "degut al poc personal i la quantitat de casos que han d’afrontar".

I en aquest context, els directors de les escoles recorden que el Garraf és una comarca pionera en inclusió i per això no hi ha escoles d’Educació Especial: "amb la davallada de recursos i d’inversions s’està produint una perversió d’aquest model, ja que no tenim els recursos suficients per tenir escoles realment inclusives i això comporta exactament l’efecte contrari, menys atenció personalitzada i més exclusió". És per tot això que, les direccions de les Escoles Públiques han esclatat i demanen "al departament d’Educació, al Govern, i a tota la classe política, que posi mesures a curt i a llarg termini per fer real una educació pública inclusiva i de qualitat i afrontar aquesta situació: "ho fem perquè estem compromeses i compromesos amb l’Escola Pública, una escola que ens estimem i que estem convençudes que ha de ser el motor d’un món més just pel nostre present i el nostre futur. Una escola que volem de qualitat. Aquestes mesures per revitalitzar l’escola pública, laica, inclusiva i de qualitat també hauria de tenir present actuacions al voltant dels serveis externs que sovint es coordinen amb les escoles i que necessiten d’elles per poder realitzar un seguiment més acurat i real dels infants estem parlant de l’EASE, del CSMIJ, CDIAP, SIFE".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local