-
Tribuna
-
Maria Mercè Mateo i Olivares
- Vilanova i la Geltrú
- 24-01-2020 20:47
Maria Mercè Mateo i Olivares. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’educació és un tema que ens importa i ens preocupa tant als professionals, a les famílies, com als polítics. Com a professora de secundària en excedència, mare de tres criatures i actual regidora d’Educació a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, us puc ben garantir que aquest és un tema que m’importa i que em preocupa.
Molts som conscients que les nenes i els nens d’avui són els líders del demà i per tant, els afers en matèria d’educació ens resulten altament sensibles. A mi m’agrada parlar de l’escola, la pública i també la concertada, així com d’educació i no pas d’ensenyament.
Justament per aquest motiu, des del passat mes d’octubre estem treballant de manera estreta i coordinada amb Serveis Territorials i la Conselleria d’Educació per abordar la inclusió, la planificació, el malestar que suposa la saturació de les aules i el degoteig constant d’alumnat que arriba amb el que s’anomena matrícula viva, és a dir, alumnat escolaritzat fora de termini. Justament, per poder aprendre del passat, analitzar el present i poder planificar el futur amb la voluntat de garantir les millors condicions a les aules, tant per a l’alumnat com per als professionals.
Que hi ha una davallada demogràfica important és una realitat, així com ho és que el flux migratori que arriba a la nostra ciutat és constant. Que a la comarca no existeixen escoles d’Educació Especial i que les escoles inclusives no poden ser tractades com a escoles ordinàries, tots en som conscients. Així doncs, les converses continuen obertes.
Els tempos de les trobades amb el Departament i totes les qüestions esmentades anteriorment han estat exposades i debatudes al grup de planificació del Consell Escolar Municipal, on hi assisteixen direccions dels centres i sindicats. La voluntat és de diàleg constant i de decisions compartides. En les diferents visites a les escoles i instituts he tingut l’oportunitat de parlar de manera més individualitzada amb les direccions, així com en alguns casos, amb les AFA/AMPA que properament seran convocades per parlar de la Llei de Contractació als Serveis a les Persones. Un compromís que personalment vaig agafar copsant la preocupació per la contractació dels serveis de menjadors, extraescolars i preguarda de qui no és administració i tampoc no és empresa.
Com a gran defensora del model d’escola inclusiva sóc molt conscient que ens calen més recursos per atendre la diversitat. Una diversitat que necessita més escoles amb aules de Suport Intensiu a l’Escolarització Inclusiva (SIEI) i més aules d’acollida. Que necessita de més professionals a l’aula i de noves pedagogies; però també sóc molt conscient que des del Departament tenen molt present la singularitat de la nostra ciutat i la voluntat de destinar-hi recursos gràcies al pressupost que el Govern de la Generalitat recentment ha aprovat.
En aquest inici de mandat des de la Regidoria d’Educació hem ampliat el Projecte MenjaLlibres i estem gestant programes pedagògics artístics adreçats a Primària de manera conjunta amb la Regidoria de Cultura. L’Escola de Música i Conservatori Mestre Montserrat s’ha obert a diferents col·lectius i s’han reiniciat les sessions de musicoteràpia adreçada a infants i adults amb diversitat funcional i pluridiscapacitat. Hem invertit en la compra d’un piano de cua i de forma gradual en altres instruments musicals per tal de millorar la qualitat en els aprenentatges i garantir les millors condicions per accedir a estudis superiors. De manera transversal estem buscant diferents fórmules per millorar els entorns educatius. Estem prioritzant el benestar dels més menuts projectant adequacions en les instal·lacions de les llars d’infants municipals. Estem treballant per tancar el cercle en relació amb alumnat que pateix algun tipus de trastorn mental, podent oferir en un futur Programes de Formació Inicial (PFI) adaptats. I amb tot, estem repensant el model de ciutat que més enllà de les escoles, educa a temps complert.
Desitgem formar persones amb esperit crític, creatives i respectuoses amb l’entorn i amb la diversitat. Prenem decisions de manera meditada i consensuada amb els diferents agents implicats. En aquest nou paradigma estem articulant, tant a nivell de ciutat com a nivell de país, petits canvis, però poderosos. Sóc molt conscient que l’esgotament causat per anys de retallades en matèria d’educació han causat recel en polítics i administracions i els resultats de les preses de decisions actuals no sempre arriben en el moment desitjat.
L’educació ens importa i ens preocupa perquè com un dia va dir Nelson Mandela: “l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”.
Maria Mercè Mateo i Olivares
Regidora d’Educació, Ocupació,
Dependència i VNG Inclusió
a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!