Universitat de Lleida

Els investigadors del Campus Igualada-UdL transformen en "sostenible" el procés d'adobar pells

A hores d'ara ja s'ha aconseguir reduir el consum d'aigua i transformar els residus en queratina i col·lagen

Pla mitjà d'una investigadora al laboratori de l'A3 Leather Innovation center del Campus Igualada-UdL. ACN

Pla mitjà d'una investigadora al laboratori de l'A3 Leather Innovation center del Campus Igualada-UdL. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), al Campus d'Igualada, volen trencar estereotips i aconseguir que el procés d'adobar pells sigui un exemple de sostenibilitat. Amb la complicitat d'empreses adoberes i de productes químics per al sector del cuir, que volen implantar els resultats, treballen en una recerca que, entre altres beneficis, ja els ha permès reduir el consum d'aigua i transformar residus en queratina i col·lagen. "El sector de la química i les pells tradicionalment s'han percebut com els més contaminants però volem demostrar que també ajuden a eliminar la contaminació", assegura la directora del grup d'investigació especialitzat en cuir, l'A3 Leather Innovation center, Anna Bacardit.

La iniciativa finançada per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ de la Generalitat, busca eliminar els productes químics que són substituïbles, reduir el consum d'energia i la quantitat d'aigua i reutilitzar tots els residus possibles per tendir cap a l'economia circular. Fa un any que està en marxa i, segons Bacardit, ja s'estan percebent els primers resultats. "Ja s'ha aconseguit reduir el consum d'aigua durant la primera fase del procés, entre el remull i l'estovament", explica. També ha permès la reutilització del pèl, transformant-lo en queratina; i dels residus de la pell, en col·lagen.

La recerca compta amb la complicitat de cinc empreses adoberes, una de productes químics pel sector del cuir i la depuradora dels adobers d'Igualada. Els primers resultats del projecte ja s'estan implantant, a tall de prova pilot, en diverses empreses d'adobs de pell de la capital de l'Anoia.

La participació de les empreses és, segons Bacardit, "en cascada". Hi intervenen el conjunt de tots els actors de la cadena de valor fins a obtenir la pell acabada, des de proveïdors de productes químics o adobers, al gestor de les aigües residuals.
"Cada empresa està especialitzada en una part del procés i el que volem fer és extrapolar els resultats de la recerca a nivell industrial", aclareix, de manera que, per exemple, la depuradora dels adobers d'Igualada pot contrastar quin és l'estalvi d'aigua.

Millores mediambientals

La recerca persegueix l'eliminació del 100% de les substàncies tòxiques i perilloses vers el procés convencional, de les emissions de COV (compostos orgànics volàtils) en el lloc de treball i durant la vida útil de l'article de pell, l'eliminació dels sulfurs i la reutilització del 100% dels residus sòlids de ribera (procés d'eliminació del pèl). A més es reduiran un 30% dels productes químics aplicats en l'acabat i un 50% del temps de remull, entre d'altres.

Indústria sostenible

La recerca, assenyala Bacardit, busca revertir la situació i fer palès el compromís "social i mediambiental" de la indústria. "El sector químic i de les pells són considerats com contaminants, però és que també poden influir en la reducció de la contaminació", diu, tot apel·lant al fet que el futur és potenciar "l'aliança" entre el sector químic i el de la biotecnologia "per revertir la situació i assolir processos menys contaminants".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local