Alerta sanitària

45 ingressats amb coronavirus a l'Hospital d'Igualada, 2 d'ells professionals sanitaris en estat greu

Més de 300 treballadors del centre estan confinats a casa seva

Pla curt de l'entrada de l'Hospital d'Igualada. Un home surt del centre amb mascareta. ACN

Pla curt de l'entrada de l'Hospital d'Igualada. Un home surt del centre amb mascareta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

"La situació a l'Hospital d'Igualada és molt dura". Així s'ha expressat un dels doctors del centre, Joan Miquel Carbonell, en una entrevista a Radio Igualada aquest dimecres al matí. Segons ha explicat el doctor a l'ACN, al centre hi ha 45 ingressats amb coronavirus confirmat- 76 persones en total des de l'inici del brot. Tres d'ells són professionals sanitaris, dos dels quals, estan en estat greu i es troben a la UCI amb ajuda respiratòria. El centre té 300 professionals confinats a casa seva per haver estat en contacte amb casos de coronavirus i 67 d'ells estan malalts. Després de la crida del centre per demanar sanitaris voluntaris, aquesta setmana han entrat a treballar vuit nous professionals.

El cap assistencial de l'Hospital d'Igualada, Joan Miquel Carbonell, ha explicat que la seva previsió és que la xifra de persones infectades per coronavirus augmenti en els propers dies. "No tenim ni idea de la velocitat amb què això passarà", ha lamentat. Per compensar la situació de falta de personal al centre amb més de 300 sanitaris confinats a casa, des de dilluns ja han arribat vuit professionals nous. El procés de selecció i encaix dels horaris dels professionals externs al centre no és fàcil, perquè la majoria té altres ocupacions a altres hospitals. De moment, aquest nombre és "insuficient" perquè l'hospital pugui funcionar "a ple rendiment". Malgrat la situació, Carbonell ha agraït l'allau de persones que s'han ofert per anar a treballar a Igualada, més de 450.

L'hospital funciona "a mig gas". Joan Miquel Carbonell ha explicat que hi ha alguna planta d'hospitalització tancada, però Urgències (tant les àrees de pediatria com la d'adults) funciona amb normalitat. Les consultes externes s'han anul·lat i només es mantenen aquelles que són "imprescindibles". Els malalts oncològics i d'hemodiàlisi s'atenen amb normalitat. Pel que fa als d'hemodiàlisi, s'està atenent al 80% dels pacients habituals. L'altre 20% s'ha pogut derivar a altres centres.

Sobre la UCI de l'hospital, el doctor ha explicat que en aquests moments, de la desena de llits, n'hi ha vuit operatius. Carbonell ha explicat que la manca de personal especialitzat fa que no es puguin obrir tots els llits. El doctor espera que la situació pugui canviar a mesura que els professionals confinats a casa puguin anar tornant als seus llocs de treball. Una data que podria ser a finals d'aquesta setmana.

El doctor ha explicat que el pla de contingència de l'hospital per superar una situació tipus d'epidèmia es va veure superat des del primer moment. Dilluns 9 de març es va activar la primera fase del pla, dimarts la segona i dimecres ja es va posar en marxa la tercera, amb el tancament de les consultes externes, els quiròfans i la reducció al màxim dels acompanyants. "Aquest pla normalment es dissenya per aplicar-lo en 15 o 20 dies, i en aquesta ocasió es va aplicar en només tres", ha assenyalat. Un dels factors que també van contribuir a l'acceleració va ser el fet que hi hagi tants professionals confinats a casa seva.

Sobre la posada en marxa d'un eventual hospital de campanya, Carbonell no ha concretat quan es podria necessitar i si finalment s'arribarà a fer servir. "Però totes les mesures que es puguin posar a disposició seran ben rebudes", ha destacat.

El doctor espera que en el moment en què els 300 sanitaris es puguin anar reincorporant als seus llocs de treball, l'hospital també anirà recuperant la seva activitat. Durant l'entrevista, Carbonell ha dedicat unes paraules a la importància d'altres professions que no són ni metges ni infermers i que contribueixen perquè tot l'engranatge de l'hospital funcioni, com les persones que s'encarreguen de la neteja o els auxiliars administratius. "Som molt conscients de la importància que té la seva feina perquè tot funcioni bé", ha assenyalat.

Carbonell també ha agraït les diferents mostres de suport que els igualadins estan fent arribar als professionals del centre. "Estem treballant en unes condicions molt dures i qualsevol somriure, o qualsevol reconeixement, pels nostres professionals, és fantàstic", ha destacat. Per sobre d'això, ha insistit en què es faci cas a les recomanacions de les autoritats per arribar a "controlar" l'epidèmia.

Risc de col·lapse i manca de material

En declaracions a l'ACN, Carbonell ha explicat que l'Hospital d'Igualada no s'escapa del risc de col·lapse, "com la resta del sistema sanitari". "Nosaltres treballem perquè això no passi", ha asseverat. El doctor ha explicat que durant aquests dies des que es va dictar el brot l'hospital igualadí ha hagut de fer front a dues crisis "molt greus". D'una banda, la pròpia del coronavirus i, de l'altra, la pèrdua sobtada d'efectius sanitaris. El metge ha explicat que a finals d'aquesta setmana s'espera un "repunt" de professionals confinats a casa i que podrien començar a tornar als seus llocs habituals.

El doctor Joan Miquel Carbonell ha explicat que en aquests moments l'hospital té material suficient per seguir treballant com fins ara. "Per avui i demà tenim material per seguir atenent els pacients", ha explicat. El problema és que el material els va arribant "dia a dia" i el consum és "molt alt". De mascaretes, per exemple, l'hospital té estoc per un dia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local