Gent gran

Recomanen un horari adaptat, estimulació cognitiva i certa activitat física per a les persones amb demència

La Fundació ACE alerta que es poden viure emocions incontrolables i que cal mantenir la calma

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Seguir un horari adaptat a la situació de confinament, fer exercici físic adequat i desenvolupar activitats d'estimulació cognitiva són algunes de les recomanacions que la Fundació ACE ha fet per a les persones amb demència o Alzheimer. L'organització ha recordat que aquestes persones tenen habitualment configurada una rutina que els permet funcionar amb certa autonomia el màxim de temps possible i ara l'han vist interrompuda. Això pot desembocar en situacions difícils de gestionar "com poden ser la irritabilitat, l'agressivitat, la desorientació o la tristesa". Aquestes emocions poden ser "incontrolables" i per això s'aconsella no entrar en discussió i mantenir la calma. En cas que no funcioni, contactar amb el metge de referència.

Pel que fa a l'horari, la recomanació és adaptar-lo a la situació d'estar a casa, motiu pel qual no fa falta matinar però sí seguir un horari de llevar-se i mantenir l'horari habitual d'anar a dormir. Tot seguit, es recomana seguir els hàbits d'higiene i vestir-se "per no caure en l'apatia i el descuit personal".

També s'insisteix en la necessitat de seguir una dieta variada i equilibrada dins de les possibilitats, evitar àpats pesats perquè es consumeix menys energia, apostar per aliments rics en fibra i mantenir una bona hidratació. A més, s'ha de recordar acompanyar la persona afectada en la presa adequada de la medicació.

L'horari ha d'incloure estones per a la socialització per exemple amb una videotrucada a familiars, que afavorirà a reduir el sentiment de solitud.

D'altra banda, es recomana fer activitats d'estimulació cognitiva que siguin fàcil i agradin a la persona com per exemple sudokus, llegir en veu alta, copiar poemes o textos; i fent servir tant paper i llapis com tauletes digitals. En aquesta línia, la FACE ha apuntat també que es poden fer activitats creatives com ganxet, manualitats o, per als que estan en una fase més avançada, pintar una caps o retallar figures de revistes.

També se'ls ha de fer sentir participis en tasques de la llar com regar plantes, escombrar o parar la taula, ja que així es fomentarà la seva autoestima.

Com en la resta de la població, una de les recomanacions és moure's i fer certa activitat física però en el cas d'aquest col·lectiu s'indica que el millor és fer-ho al material i intercalar-lo amb activitats més sedentàries i no quan estan cansats o abans de dormir. Per últim, l'organització ha indicat que cal cuidar-se i dedicar temps als interessos de cada persona.

La sotsdirectora de al Unitat d'Atenció Diürna de Fundació ACE, Amèrica Morera, ha resumit que en línies generals "es tracta de preservar al màxim la rutina, però fer-los participar en activitats que els facin sentir útils també millorarà la seva autoestima i estat d'ànim".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local