Alerta sanitària

El Govern decreta ara el confinament total de la Conca d'Òdena durant 15 dies

L'executiu espanyol haurà d'autoritzar la mesura que restringeix les activitats d'àmbit laboral

El Consell Comarcal de l'Anoia en bloc demana mesures de xoc urgents per pal·liar la situació a l'Hospital d'Igualada

Controls a l'accés entre Igualada i Òdena tallats per la policia, el 13 de març del 2020. ACN

Controls a l'accés entre Igualada i Òdena tallats per la policia, el 13 de març del 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat aquest dimecres que el Govern ha aprovat una resolució pel confinament total de la població a la Conca d'Òdena durant 15 dies. En una compareixença, Buch ha demanat a tota la ciutadania quedar-se a casa confinats per "vetllar per la salut dels veïns", amb excepció dels treballadors dels serveis essencials. El titular d'Interior ha assegurat que després d'iniciar el confinament el passat 13 de març ara es passa a una segona fase on es vol restringir més les activitats en l'àmbit laboral. Això sí, Buch ha dit que han transmès la resolució a la justícia i al govern espanyol. L'executiu de l'Estat haurà de validar i autoritzar el confinament.

Durant la compareixença Buch ha recordat que per vèncer el coronavirus cal la "implicació de tothom" perquè el virus "no viatja sol" sinó que "ens necessita a nosaltres per propagar-se". Ha defensat que la millor arma per lluitar és "quedar-se a casa".

La resolució, signada per Buch i la consellera de Salut, Alba Vergés, prohibeix la mobilitat a peu, en vehicle privat o públic, col·lectiu o individual a excepció dels subministraments d'aliments o els serveis necessaris per al funcionament dels centres productors d'aliments i el subministrament de productes d'higiene i de primera necessitat. Només podran anar als centres de treball els empleats de serveis de seguretat, emergències i protecció civil, sanitaris, penitenciaris, serveis socials i residencials, forenses, funeraris, meteorologia, transports i infraestructures, ràdio i televisió de servei públic, electricitat, aigua potable, aigües residuals i purificadores, carburants, gas, telecomunicacions, residus, subministraments sanitaris, serveis de la indústria química imprescindibles per a la seva seguretat i els serveis de neteja vinculats als anteriors serveis. També es permet el desplaçament a òptiques, ortopèdies i dentistes només en cas d'urgència, per comprar aliments i begudes, productes d'higiene, medicaments i productes farmacèutics de primera necessitat, i per posar combustible als vehicles de motor.

Tots els desplaçaments es faran de forma individual, excepte en cas de menors d'edat o dependents, i durant el mínim temps imprescindible. El transport públic tindran uns serveis mínims d'un màxim del 10% del servei habitual en dia feiner.

Buch ha explicat que el 13 de març es va iniciar una primera fase del confinament a la Conca d'Òdena que se centrava en la zona perimetral per controlar l'entrada i sortida de vehicles. Com que aquest dijous finalitzava la vigència del període que van acordar, aquest dimecres Buch Vergés han signat la nova resolució després de la reunió del comitè tècnic i el consell assessor del ProciCat, resolució que hauria d'entrar en vigor a les 00.00 hores del proper divendres.

Buch ha assegurat que ens els informes del Govern sobre la pandèmia de coronavirus tenen dades que a Catalunya es produeixen 6,9 morts per cada 100.000 habitants. Una xifra que a l'Estat és de 7,4 defuncions per 100.000 habitants, a Madrid 27,9 traspassos per cada 100.000 habitants i a la Conca d'Òdena 63,1 morts per 100.000 habitants. A la regió italiana de Llombardia, la regió del país més afectada pel virus, 41 morts per cada 100.000 habitants.

Amb aquestes dades sobre la taula, el conseller d'Interior ha defensat la mesura que l'ha prioritzat per "protegir a la població" i no tant per evitar que el coronavirus es "propagui" fora de la zona. Buch ha dit que no es planteja que el govern espanyol davant de les dades "esfereïdores" no contempli ampliar el confinament.

Buch ha dit que amb la resolució signada ja no es podia parlar que la mesura sigui només una "recomanació". Ha reconegut que qui té l'autoritat "per decidir si protegeix la salut és el govern de l'Estat i el poder judicial".

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que aquesta mesura "dràstica" és "absolutament necessària" per "aplanar la corba de casos" el més aviat possible, tallar les cadenes de transmissió, el risc de transmissibilitat i l'índex de transmissió. "Tot el que fem estricte avui serà temps guanyat després, i si ho fem bé, després ens podrem recuperar millor", ha dit Vergés. "No tenim por de mesures dràstiques", ha reblat, recordant que les mesures actuals no tindran efecte immediat, sinó d'aquí uns dies. "És una crisi humanitària", ha conclòs.

A més, ha recordat que el brot és especialment greu perquè dels 306 casos positius, gairebé la meitat, 140, són sanitaris de l'Hospital d'Igualada, cosa que ha obligat a derivar malalts a l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, i a reforçar el personal amb plantilla de l'Hospital de Bellvitge. A més, l'atenció primària pediàtrica s'ha concentrat en un CAP i el SEM ha muntat una carpa de triatge per a casos sospitosos de covid-19.

Igualment, ha dit que no rebutgen cap ajuda exterior, inclosos els hospitals de campanya muntats per l'exèrcit espanyol, que es podrien demanar quan fos necessari.

Segons ella, l'augment tant important, tant a la Conca d'Òdena com a la resta de Catalunya, és el que ja es preveia, i sobre la taula de la Conselleria hi ha diversos escenaris plausibles, el més dolent dels quals situa el pic de casos a finals d'abril i amb uns 13.000 morts a tot el país. A més, un cop arribi el pic de casos, encara quedaran tres o quatre setmanes complicades.

La consellera també ha agraït a la població de la zona l'alt grau de compliment de les recomanacions sanitàries, sabent les conseqüències personals que comporta, que a ella mateixa també l'afecten.

El Consell Comarcal de l'Anoia en bloc demana mesures de xoc "urgents" per pal·liar la situació a l'Hospital d'Igualada

La Junta de Portaveus del Consell Comarcal de l'Anoia, reunida telemàticament aquest dimecres, ha reclamat mesures de xoc "urgents" per pal·liar la situació a l'Hospital d'Igualada. Segons denuncien, la falta de professionals al centre està provocant dificultats en la gestió i en l'atenció a la ciutadania, "a més d'un alt grau de pressió per als mateixos professionals". Els responsables comarcals entenen que l'Hospital no funcionar de manera "òptima" i per això demanen a la Generalitat que es prenguin "totes les mesures de xoc" necessàries i també les que s'hagin de demanar a altres administracions. El consell també reclama "una solució immediata" per a totes les persones de la Conca d'Òdena que treballen fora de la zona confinada i pels que viuen fora i no poden entrar a treballar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local