Crisi del coronavirus

L'Economat de Vilanova atén 200 noves famílies al servei de cobertura d'aliments des de l'inici de la pandèmia

Ha calgut reforçar la capacitat d'atenció perquè s'ha doblat el nombre de llars que necessiten suport en l'alimentació a la ciutat

L'Economat de Vilanova atén 200 noves famílies al servei de cobertura d'aliments des de l'inici de la pandèmia . Ajuntament de Vilanova

L'Economat de Vilanova atén 200 noves famílies al servei de cobertura d'aliments des de l'inici de la pandèmia . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de la declaració de l'estat d'alarma s'han incorporat 200 noves famílies al servei de cobertura d'aliments de la ciutat. A l'Economat de Vilanova i la Geltrú, abans de la crisi sanitària pel coronavirus, s'atenien 460 nuclis de convivència. La declaració de l'estat d'alarma i la conseqüent pèrdua i reducció de llocs de treball ha portat més famílies a sol·licitar ajudes bàsiques d'alimentació.

Tal i com ha explicat la regidora d'Acció Social, Marta Guinda, des del dia 16 de març fins ara, l'Economat ha ampliat la seva capacitat en dues ocasions, fins arribar a 200 famílies més ateses amb entregues quinzenals. Les xifres augmenten dia a dia, i s'ha hagut d'ampliar novament la capacitat d'atenció en 100 persones més cada 15 dies. “Així doncs, el total ampliat serà de 300 famílies, de les quals 200 ja les estem atenent, i les altres 100 són el marge que ens permet anar incorporant noves demandes sense saturar el calendari de repartiment ni generar llistes d'espera”, ha dit la regidora.

Des del dia 3 d'abril la Creu Roja es va sumar a la cobertura d'aliments bàsics obrint dos dies a la setmana, que ara s'ha hagut d'ampliar a tres per l'augment de la demanda, amb una capacitat màxima de 120 famílies per setmana. Fins el dia 17 d'abril, han atès 222 nuclis de convivència, tant derivats des d'Acció Social com altres que s'hi adrecen pel seu compte. Majoritàriament són famílies que abans no estaven vinculades amb Acció Social i ara s'han vist en la necessitat de demanar suport.
Així, les dades globals, que van incrementant dia a dia, parlen de 422 nuclis de convivència nous que han rebut suport en l'alimentació, sigui mitjançant el servei de l'Economat o el de la Creu Roja. Si parlem del nombre de persones, en total ara mateix s'està atenent 2.442 persones, un 3,7% de la població.

En la roda de premsa que dimarts va oferir el govern, l'alcaldessa Olga Arnau es va mostrar convençuda que “aquesta crisi tindrà greus repercussions socials i familiars, sabem que s'agreujarà la vulnerabilitat de les famílies, però estem preparats per donar-hi reposta. Per això estem preparant un pla de xoc social i econòmic, com a govern tenim l'obligació de preveure que hi haurà més ciutadans i ciutadanes abocats a la vulnerabilitat”.

Càritas, Creu Roja i la Regidoria d'Acció Social han començat a gestionar la compra d'aliments de manera unificada i amb millors preus de compra, gràcies als acords de preu que té l'Economat, a la compra a l'engròs i a la cerca de nous proveïdors sense intermediaris.

Arran de la crisi sanitària es va tancar el menjador social, passant a repartir els àpats en carmanyoles a la porta de la Plataforma, i ara mateix s'atenen 17 persones. Aquest canvi de model va generar baixes provisionals que es reprendran quan acabi aquesta situació. Aquesta davallada en les persones usuàries del menjador va fer incrementar la modalitat d'àpats a domicili, incentivant que la gent gran no sortís de casa. Aquest servei ha vist incrementada la seva demanda en 56 persones usuàries, atenent un total de 108 casos. Recordem que els àpats a domicili es reparteixen un cop a la setmana i donen cobertura a l'àpat del migdia de tota la setmana de dilluns a diumenge.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local