ACN |
Barcelona
29-04-2020 21:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Alzheimer Catalunya Fundació ha celebrat que els malalts puguin començar a sortir al carrer en el marc del pla de desconfinament marcat aquest dimarts pel govern espanyol. Aquestes sortides, afirma l'entitat, beneficiaran les persones amb aquesta malaltia perquè “evitaran que s'accelerin alteracions conductuals i de comportament a causa del confinament”. Els passejos també permetran “recuperar la normalitat” de les rutines dels pacients, així com fer activitats de psicoestimulació “tan necessàries i terapèutiques”, en paraules del neuròleg Domènec Gil.
D'altra banda, l'entitat alerta que amb l'emergència sanitària el sistema assistencial ha quedat “alterat” per les visites de seguiment de persones amb Alzheimer. Això, afegeix, ha tingut un efecte en els cuidadors principals que, davant d’una descompensació de la malaltia “han estat més prudents” a l'hora de fer consultes als professionals.
Tot i no haver recuperat la normalitat, en aquests darrers dies “hi ha hagut un repunt de trucades” del 25% de cuidadors sobre la descompensació de símptomes que presentaven els seus familiars. Alguns dels més habituals són trastorns de conducta com l’agressivitat, al·lucinacions, idees delirants o conductes intrusives entre d’altres.
Per això, Gil alerta que la xarxa d’atenció mèdica “haurà de protocol·litzar” la tornada a la normalitat. Durant l’estat d’emergència, afirma l'entitat, s’han alterat els serveis assistencials i s'ha generat una acumulació de nous casos per diagnosticar als que caldrà afegir el seguiment de persones diagnosticades i el d’aquelles que hauran presentat noves alteracions clíniques.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!