Adiccions

Els adolescents vilanovins fumen menys tabac i haixix però consumeixen més menjar ràpid que fa 4 anys

Els adolescents vilanovins fumen menys tabac i haixix però consumeixen més menjar ràpid que fa 4 anys. Ajuntament de Vilanova

Els adolescents vilanovins fumen menys tabac i haixix però consumeixen més menjar ràpid que fa 4 anys. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha realitzat una enquesta sobre els hàbits relacionats amb la salut entre l'alumnat de 4t d'ESO durant aquest curs 2019-2020. A Vilanova i la Geltrú s'han respost un total de 258 enquestes distribuïdes aleatòriament entre 4 instituts públics i 5 escoles concertades.

Els resultats de l'estudi es poden comparar amb els d'altres municipis de la província de Barcelona, i també amb els de l'estudi que ja es va fer el 2015 a Vilanova i la Geltrú, fet que permet veure'n l'evolució en paràmetres com l'estat d'ànim, la mobilitat, l'alimentació, el lleure, el consum de substàncies addictives o la sexualitat.

Comparació amb els valors de l'estudi de l'any 2015

L'enquesta que s'ha fet el 2019 es pot comparar amb la que es va fer l'any 2015, també en alumnes d'escoles i instituts de la ciutat. Així, es detecta que segons l'enquesta de 2019, ha augmentat el risc per a la salut en els següents àmbits: entre els nois disminueix l'adherència a la dieta mediterrània i l'ús de la bicicleta, entre les noies augmenta la percepció de l'assetjament sexual, i en tots dos sexes augmenta el consum de menjar ràpid, disminueix l'edat de la primera relació sexual i augmenta la percepció del maltractament físic i psicològic.

També hi ha algunes conductes més saludables que fa 4 anys: entre els nois disminueix el consum diari de tabac i d'haixix, entre les noies augmenta l'esport i l'activitat física, i també augmenta l'adherència a la dieta mediterrània, el consum de fruita i verdura, i són més les que no han consumit mai alcohol ni haixix.

Capítol a part mereixen les activitats online amb diners. Mentre les noies gairebé no fan despesa en aquest àmbit, en el cas dels nois les xifres són més preocupants. Concretament, en el cas dels vídeojocs i les aplicacions, només un 43% dels enquestats no han fet mai cap despesa, mentre un 21% ho ha fet en el darrer any, i un 8,5% en la darrera setmana. Les apostes esportives online també tenen seguiment entre els nois, seguides dels jocs d'atzar online, i fins i tot un 6% ha jugat en cases d'apostes presencials. És per això que des de l'Ajuntament es preveu reforçar els tallers als instituts amb aquesta temàtica.

El regidor de Salut, Enric Garriga, ha volgut destacar que “els resultats de l'enquesta apunten en la mateixa direcció que l'informe d'addiccions comportamentals del Ministeri de Sanitat i Consum”, un informe que posa de relleu que un 28'5% d'estudiants d'entre 14 i 18 anys han jugat amb diners on line. Aquesta és una dada que ha augmentat des de l'any 2015. “És un fet que ens preocupa molt i on volem intervenir, perquè sabem de la incidència destructiva que tenen les cases d'apostes entre la ciutadania. Buscarem la implicació de tots els actors per tal de fomentar la detecció precoç i el treball comunitari des de diferents àmbits”, ha dit el regidor.

Comparació amb altres municipis de la província

Si contrastem els valors trobats a Vilanova i la Geltrú amb els d'altres municipis de la província de Barcelona, destaquen diversos punts.

Els factors que suposen més risc per la salut a Vilanova que a la província són una menor adherència a la dieta mediterrània, menor consum de peix, major desatenció d'obligacions per utilitzar Internet, consum de cànnabis més recent, pitjors valoracions d'entorn (medi ambient, vehicles, seguretat, equipaments per a joves i adaptats), i un menor interès en temes d'informació (alimentació, bullying, efectes de les substàncies, addiccions).

Per altra banda, els adolescents vilanovins tenen hàbits més saludables que a la resta de municipis perquè fan més ús de la bicicleta, del casc quan van en motocicleta, fan un major consum de fruita, menor consum d'aliments no recomanables (refrescs, begudes energètiques, llaminadures, pastes, snacks, menjar ràpid), i una major pràctica d'esport i activitat física. També tornen més d'hora a casa quan fan us de l'oci nocturn, assisteixen menys a les discoteques, tenen un menor consum de tabac, un menor consum de risc d'alcohol (borratxeres i binge-drinking), una major percepció de perill del cànnabis i la cocaïna, i un menor ús repetit de la píndola del dia després.

La salut dels adolescents

L'adolescència és l'etapa clau d'experimentació i consolidació d'aptituds, i el grup escolaritzat a 4t d'ESO (que pot tenir entre 14 i 17 anys) pot ser considerat com “agents sentinella” a l'hora d'estudiar les conductes relacionades amb la salut, atès que algunes d'aquestes poden consolidar-se i mantenir-se fins a l'edat adulta, o fins i tot per a tota la vida. Així, les enquestes periòdiques sobre hàbits relacionats amb la salut constitueixen instruments fiables per monitoritzar conductes.

L'enquesta és un instrument que ens proporciona informació qualitativa sobre els estils de vida dels adolescents de 4t d'ESO i pot ajudar a orientar, dissenyar i avaluar les polítiques locals de salut, especialment les relatives a la promoció i l'educació per a la salut. Així, a banda de conèixer els seus hàbits i conductes de salut, es poden identificar factors de risc, comparar els comportaments amb els adolescents d'altres poblacions, i també monitoritzar les conductes relacionades amb la salut d'aquests adolescents al llarg del temps.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local