Fase 2 del desconfinament

La directora d'una escola de Vilanova, sobre la reobertura: "Els avenços en transformació educativa i pedagògica se'n van en orris"

Docents del Garraf veuen necessari retrobar-se amb l'alumnat però veuen inviable el model d'acollida a Infantil

Pla general d'una aula d'Educació Infantil sense alumnes. Imatge de l'1 de juny del 2020. ACN

Pla general d'una aula d'Educació Infantil sense alumnes. Imatge de l'1 de juny del 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb l'entrada del Garraf a la fase 2 del desconfinament, aquest dilluns ja poden reobrir les escoles. A Vilanova i la Geltrú, els primers alumnes arribaran dimecres, ja que els centres han acordat dedicar dos dies a preparar els espais. A l'Escola Llebetx, consideren que és "necessari" que alumnes i mestres es retrobin abans d'acabar el curs, però veuen inviable el model d'acollida i distanciament marcat a Educació Infantil. Al mateix temps, pel curs vinent temen que les normes per evitar la covid-19 facin "retrocedir" el model educatiu consolidat els últims anys. "Hem fet molts avenços en transformació educativa i pedagògica que, amb les mesures de seguretat, se'n van en orris", afirma a l'ACN la directora del Llebetx, Olga Belmonte.

Als passadissos i aules d'aquesta escola de Vilanova el temps es va aturar el 13 de març. Murals amb dibuixos de l'hivern, bates penjades al penja-roba, estoigs guardats sota els pupitres i rellotges sense actualitzar a l'horari d'estiu evidencien que els alumnes van marxar de forma sobtada pensant que tornarien a l'escola al cap de poques setmanes. El cert és, però, que han passat 80 dies fins que el centre ha pogut obrir de nou un cop passat el pic de la crisi sanitària.

L'Escola Llebetx ha reobert aquest dilluns però no serà fins dimecres que hi aniran els primers alumnes, i només se n'esperen tres: un de P3, un de P4 i un de P5. Són les úniques famílies que han mostrat la necessitat d'haver de dur els seus fills al centre, on hi haurà un servei d'acollida marcat per fortes mesures higièniques i de seguretat per evitar el risc de contagi de la covid-19. Alumnes i docents no podran tenir contacte, i tampoc els infants entre ells, mentre tota la canalla haurà de dur el seu propi material i estarà prohibit compartir cap joguina.

Precisament, les mesures de seguretat sanitària és el que més neguiteja els docents, especialment de cara al curs vinent. La directora Olga Belmonte destaca que al món educatiu i especialment al Garraf "s'han fet molts avenços en transformació educativa i pedagògica, en treball en xarxa i en mesures universals que impliquen la barreja de nens i el treball manipulatiu". Ara, tem que aquests progressos vagin enrere: "Amb les mesures de seguretat, se'n van en orris", lamenta.

En aquest sentit, Belmonte destaca, per exemple, la preocupació per l'alumnat amb necessitats específiques o com serà el treball en les assignatures on predomina el treball manipulatiu. "La imatge que ens ve al cap és l'escola basada en un pupitre, separació, un llibre i un llapis. Això va en contra el que fem la majoria d'escoles", remarca.

Si bé la directora de l'Escola Llebetx assegura que els centres estan predisposats a "adaptar-se", també reconeix una certa "por" als possibles retrocessos. "Al final, fins que no existeixi la vacuna contra la covid-19, hem d'assumir que l'escola que vindrà no serà la que voldrem, sinó la que podrem fer", afegeix.

Assegura que l'escenari que ha deixat el pas de la pandèmia plantejava una situació "excepcional i molt difícil" pel Departament d'Educació, però lamenta la gestió comunicativa que n'ha fet el Govern. En aquest sentit, critica les filtracions a la premsa i la manca de treball coordinat amb les escoles, "perquè això és el que ha acabat generant malestar a les escoles".

A l'espera de conèixer les directrius específiques per dissenyar el curs 2020-21, Belmonte avisa que la majoria de centres no tenen capacitat per desdoblar tots els grups, tot recordant que el Departament d'Educació és partidari de reduir les classes a uns 13 alumnes. Alhora, dubta de com hauran d'organitzar-se aquests nous grups reduïts, dins els quals considera que s'hauria de permetre el contacte "per a què puguin interactuar amb certa normalitat". Belmonte assegura que els docents hauran d'acabar assumint "algun risc" en el contacte amb l'alumnat.

El retrobament: acollida, tutories i comiats

De moment, aquesta setmana l'escola reobre per poder acomiadar alumnes i famílies abans de les vacances. Ho fa, però, amb uns serveis mínims d'acollida per a l'Educació Infantil, avaluacions per a la Primària i activitats de comiat per a l'alumnat de Sisè curs. "L'acollida d'Infantil és la part més complicada", explica Belmonte, que recorda que es tracta d'infants molt petits, alhora que tem que es mostrin estranys en la separació dels pares després de tant temps plegats.

Amb tot, aquesta directora assegura que, a grans trets, és "necessari" que l'alumnat es retrobi amb els mestres per explicar-los com han viscut el confinament i com se senten després de tres mesos a casa. En el cas d'Educació Primària, els mestres citaran els alumnes i els pares per fer una tutoria individual d'avaluació i fi de curs. Qui vulgui, podrà anar a l'escola, però també podran fer-la en línia.

Des de l'Escola Llebetx ja tenien previst començar a incorporar l'alumnat a les avaluacions, però el confinament ho ha accelerat. Belmonte considera que "no té sentit" entregar directament a les famílies un informe amb les notes convencionals, i destaca la importància de fer-ne partícip la família, "que ha estat cabdal durant l'aprenentatge dels últims mesos".

Pel que fa als alumnes de Sisè, està previst que tornin a l'escola dilluns vinent en dos grups de 13 alumnes –al centre només hi ha una línia-. La directora lamenta que els nens i nenes d'aquest curs "s'han perdut moltes coses i sensacions especials de l'últim any a l'escola", motiu pel qual destaca la importància d'acomiadar-los. Els alumnes d'aquest curs aniran a l'aula només el dilluns 8 i el dilluns 15 per fer activitats d'acomapanyament durant una hora i mitja.

En paral·lel, l'equip directiu i docent està treballant en una festa de comiat per celebrar durant la segona meitat del mes. Olga Belmonte recorda que la majoria d'alumnes va entrar a l'escola per cursar P3, i lamenta que no hagin pogut gaudir de tot un any d'activitats especials, com el viatge de fi de curs. "Intentarem que tinguin un comiat el més bonic possible", subratlla.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local