Crisi del coronavirus

Els sanitaris convoquen una protesta aquest dilluns a les 12 del migdia contra el "classisme" de la paga extra pel coronavirus

La UGT sosté que 'la manera d’agrair el sobreesforç i el compromís dels professionals durant la crisi sanitària per part del Departament de Salut es sectària, classista i injusta'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els sanitaris han convocat una protesta aquest dilluns a les 12 del migdia contra el "classisme" de la paga extra pel coronavirus que ha anunciat la Generalitt. La UGT sosté que 'la manera d’agrair el sobreesforç i el compromís dels professionals durant la crisi sanitària per part del Departament de Salut es sectària, classista i injusta'. Per això, convoquen a concentrar-se aquest migdia a les portes dels centres de treball.

El sindicat recorda que "tots els col·lectius per igual han treballat en condicions precàries, tots s’han vist afectats per allargaments de jornades que han estat extenuants, canvis d’ubicació, allunyament de les seves famílies, manca de equips de protecció... Totes i tots els professionals de l’àmbit sanitari, sigui quina sigui la seva categoria i/o grup professional s’han entregat per igual (hospitals, atenció primària, sociosanitaris, residències, mútues, atenció domiciliària, transport sanitari, emergències,..)".  Per això lamenten en un manifest que "els imports establerts i els criteris per a la seva percepció demostren el menyspreu del Govern envers col·lectius que han estat en primera línia i exposats, tant o més que altres a la COVID, quasi sempre sense els equipaments de protecció necessaris. Exigim que el millor reconeixement que es pot fer al conjunt de professionals de la sanitat és destinar, via pressupostos, els recursos necessaris al sistema sanitari públic i retornar tots els drets perduts en els últims anys tant retributius com de drets laborals (pagues extres, dies de lliurança, DPO, etc..) així com prendre mesures a favor l’estabilitat laboral i contra la precarietat contractual dels professionals, alguns dels quals porten encadenant contractes precaris per dies o inclús per hores des de fa anys".

Els professionals sanitaris rebran una compensació d'entre 350 i 1.350 euros a l'agost per la crisi de la covid-19

Els professionals sanitaris rebran una compensació d'entre 350 i 1.350 euros a la nòmina d'agost per la crisi de la covid-19. Es distribuiran segons la categoria professional -medicina, infermeria, resident facultatiu, resident d'infermeria, tècnic sanitari i altres- i el percentatge de presencialitat -menys del 50%; entre el 50 i el 80% i més del 80%-. Rebran la compensació els professionals del sistema sanitari públic (SISCAT, inclou centres públics i concertats). Els treballadores de residències rebran un import màxim de 900 euros. En total són 140 milions d'euros. 

El Govern planteja una compensació econòmica que s'ha de veure reflectida a la nòmina d'agost dels professionals del sistema sanitari púbic que van treballar de l'1 de març al 31 de maig, de manera presencial o telemàtica. Aquesta compensació no inclou els professionals dels hospitals privats, que van quedar sota les ordres del Servei Català de la Salut (CatSalut) a l'inici de la pandèmia. També rebran una retribució extraordinària els treballadors de les residències.

En total són 140 milions d'euros aquest any per a aquestes compensacions extraordinàries. Pel 2021 i el 2022, el Govern vol incloure una partida addicional de 40 MEUR cada any per l'"esforç" que hauran de continuar fent aquests professionals, ha avançat la consellera Vergés en una roda de premsa aquest dimecres.

Per concretar aquesta compensació, s'han establert unes franges en funció de la categoria dels professionals sanitaris i el grau de treball presencial, que va suposar, per tant, exposició a la covid-19, al virus i a la realitat de la malaltia.

Així, segons l'esborrany -està previst que el Govern aprovi la proposta dimarts que ve-, el facultatiu que va treballar en més d'un 80% de forma presencial rebrà una compensació de 1.350 euros, sent la més alta. Els tècnics sanitaris i altres categories que van treballar menys d'un 50% de forma presencial cobraran una retribució extra de 350 euros, sent l'import menor previst.

En els casos de professionals que han estat de baixa per covid-19, es comptarà la baixa com a treball efectiu, ha indicat la consellera de Salut.

Pel que fa a les residències, els treballadors rebran un màxim de 900 euros, que variarà en funció de les places públiques del centre i de la categoria professional.

La titular de Salut ha destacat que la situació a què s'han afrontat els professionals sanitaris i de les residències "no té precedents" i que han hagut de canviar les formes de treballar i les tasques habituals; allargar les jornades i assumir canvis d'ubicació, en un "nivell alt d'estrés" i amb una "afectació emocional important" per la "incertesa" d'una malaltia que "molts cops és brutal".

Vergés ha assegurat que aquest reconeixement "recull l'immens agraïment" als professionals que han cuidat de les persones en les setmanes més dures de la pandèmia, si bé són conscients que "no supleix l'impacte viscut", i també per "encoratjar-los" en l'exigència dels propers mesos, en què els professionals de la salut han de recuperar l'activitat assistencial que no té a veure amb el coronavirus.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local