Estat d'alarma

Les acadèmies de llengües i reforç reclamen poder obrir, per tenir "el mateix tracte" que les escoles oficials d'idiomes

Adverteixen que moltes estan a punt de tancar i que s'ha incrementat l'economia submergida del sector

Pla general d'una aula de l'acadèmia Òrbita Gironina de Girona buida aquest dijous 7 de maig de 2020. ACN

Pla general d'una aula de l'acadèmia Òrbita Gironina de Girona buida aquest dijous 7 de maig de 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les acadèmies privades que ofereixen classes de llengües i repàs consideren que és "completament incongruent" que no se'ls permeti fer classes presencials i, en canvi, les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) sí puguin. Asseguren que les mesures sanitàries que compleixen "són més estrictes" i l'activitat és la mateixa. El sector considera que es tracta d'un greuge comparatiu que "posa en risc" la viabilitat de moltes empreses que "estan a punt de tancar". A més, assenyalen que s'ha incrementat l'economia submergida dins del sector perquè "hi continua havent demanda". La representant de les acadèmies catalanes, Andrea González, recorda que hi ha molts nens que necessiten aquests centres perquè les escoles estan obertes.

Malestar entre els propietaris d'acadèmies privades de classes de repàs i idiomes de Catalunya. La decisió del Govern de fer-los tancar els ha provocat un perjudici econòmic "molt important", en bona part perquè són un sector que amb prou feines ha pogut obrir un mes en l'últim mig any. Això ha generat un problema per a molts d'aquests negocis que ara mateix estan en una situació "delicada" i "a punt de tancar definitivament".

La indignació entre aquests professionals s'ha incrementat al veure el "greuge comparatiu" amb les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) de Catalunya que sí segueixen treballant amb normalitat. I és que des del sector recorden que en la majoria de casos fan "la mateixa activitat" que les EOI i, fins i tot, asseguren que les mesures de seguretat que prenen són "encara més estrictes". En aquest sentit, la representant de les acadèmies a Catalunya, Andrea González, diu que "no entenen els motius del Govern" i explica que els centres privats no tenen tants alumnes.

González considera "còmic" que els professors que treballen en acadèmies privades una part del temps puguin anar a fer classe a un ajuntament o a una EOI, però en canvi, no puguin fer-ho al seu negoci a un grup de persones més reduït. "No sabem si realment és un criteri polític o sanitari amb el que es basen per decidir-ho", lamenta.

Els nens i nenes "ho necessiten"

Des del sector també reivindiquen la importància de tenir obertes les acadèmies privades per poder complementar el treball que es fa a les escoles. "Hem de tenir en compte que els centres educatius estan oberts. Hi ha molts nens i nenes que necessiten el nostre servei", adverteix González.

I és que segons la representant de les acadèmies catalanes el tancament dels seus negocis ha fet aflorar l'economia submergida del sector – que ja és alta habitualment -. "Ens trobem constantment amb pares que ens diuen que si no poden portar els seus fills als nostres centres els faran anar a casa d'un professor particular", denuncia.

Una situació, alerta González, que pot ser "molt pitjor" des d'un punt de vista sanitari ja que no es pot saber si s'estan complint les mesures de seguretat necessàries, a més de
suposar un greuge per les acadèmies, que sí paguen impostos.

Per tot plegat, exigeixen "el mateix tracte" que els centres que fan estudis oficials per la Generalitat i que sí que poden estar oberts. "No pot ser que jo pugui tenir obert per fer un curs pel Consell Comarcal amb una professora al matí i que a la tarda aquesta docent no pugui fer classe de repàs a la mateixa aula a un grup reduït de persones", conclou González.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local