Lucas Estruch, de l’Institut Vinyet de Sitges, guardonat el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf. EIX
Redacció |
Sitges
11-11-2020 11:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ahir es van donar a conèixer els treballs guardonats del XV Premi de Recerca per a la Pau per a treballs de batxillerat, convocat per la Universitat de Barcelona i impulsat per la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Desenvolupament Professional (IDP–ICE) de la UB, que compta amb premi propi a la comarca, atorgat pel Consell Comarcal del Garraf.
El premi del Garraf s’ha concedit a Lucas Estruch de l’Institut Vinyet de Sitges pel treball “S’ha de donar veu al jovent? La legalització del vot als 16 anys”. La recerca avalua si seria viable i positiva per a la democràcia la legalització del vot als 16 anys, alhora que estudia quin seria el comportament electoral del jovent respecte al grau d’interès i la ideologia, així com el rol i la transcendència del vot juvenil en unes eleccions.
El jurat, format íntegrament per professorat de la Universitat, ha destacat aquest treball per la integració de les dimensions local i global en el tractament de la temàtica i ha ressaltat l’originalitat de la recerca, amb el valor afegit que és una qüestió que afecta personalment l’alumnat de batxillerat. La recerca també ha rebut menció especial en el marc del XV Premi de Recerca per a la Pau.
Entre les cinc mencions especials acordades pel jurat també s’ha destacat el treball “No llegan a tiempo. Les reparacions de les víctimes dels crims internacionals a la Cort Penal Internacional: quimera o realitat?”, presentat per Aina Camacho de l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú.
Aquesta recerca analitza la naturalesa de les noves vies adoptades pel Dret Penal Internacional encarades a la reparació dels danys patits per les víctimes de crims internacionals, i confronta les dades amb la situació dels conflictes armats actuals a escala global. El jurat ha valorat la visió global de la temàtica, així com l’estructura formal, el rigor conceptual i metodològic, i la capacitat prescriptiva de la recerca.
A la convocatòria d’enguany s’hi han presentat 27 treballs de recerca elaborats per estudiants de batxillerat de 20 municipis d’arreu de Catalunya. En la categoria general s’ha guardonat el treball “Tornen les serps, però muden les pells. Anàlisi política sobre el creixement de l’extrema dreta”, de l’estudiant Joan Subirachs, de la Cooperativa d’Ensenyament Daina-Isard d’Olesa de Montserrat. El lliurament dels premis s’ha dut a terme a través d’un vídeo disponible a UBtv i al canal de Youtube de la Universitat de Barcelona.
La Fundació Solidaritat UB impulsa aquest premi per promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca. Des de la cinquena edició del certamen, el Consell Comarcal del Garraf hi col·labora atorgant un guardó propi al millor treball de recerca per a la pau provinent d’algun centre educatiu de la comarca, segons el veredicte del jurat.
La presentació dels treballs del Garraf es farà en format telemàtic i tindrà lloc el dimecres 18 de novembre a les 18 h a través del canal de youtube del Consell Comarcal del Garraf. L’acte comptarà amb la participació dels estudiants Lucas Estruch i Aina Camacho i de la consellera de cooperació, Mònica Gallardo. També hi assistiran representants de la Fundació Solidaritat UB, del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf i dels instituts dels alumnes guardonats.
El suport al Premi de Recerca per a la Pau s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que l’ens comarcal desenvolupa des de l’any 2005 amb la finalitat de promoure la cultura de pau en el territori, amb especial èmfasi en els centres educatius.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!