Consell Comarcal del Garraf

Aina Camacho i Lucas Estruch presenten les seves recerques per a la Pau

Les recerques han estat guardonades al XV Premi de recerca per a la Pau per treballs de Batxillerat de la Universitat de Barcelona, que té premi propi al Garraf

Aina Camacho i Lucas Estruch presenten les seves recerques per a la Pau. CC Garraf

Aina Camacho i Lucas Estruch presenten les seves recerques per a la Pau. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dijous es van presentar els treballs del Garraf guardonats al XV Premi de recerca per a la Pau que convoca la Universitat de Barcelona, amb l’impuls de la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Desenvolupament Professional (IDP–ICE) de la UB, amb l’objectiu de promoure la pau al batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca.

L’acte va comptar amb la participació de Mònica Gallardo, consellera comarcal de cooperació; Núria González, coordinadora del programa d’educació per a la pau, els drets humans i la ciutadania global de la Fundació Solidaritat UB; Joana Carbonell, coordinadora del Servei Educatiu del Garraf; Júlia Zabala, professora de l’Institut Lluch i Rafecas; Aina Camacho, alumna de l’Institut Lluch i Rafecas; Pedro Aznar, professor de l’Ins Vinyet de Sitges; i Lucas Estruch, alumne de l’Ins Vinyet de Sitges.

La consellera va presentar i conduir l’acte, que es va fer en format telemàtic degut a les mesures de prevenció de la Covid-19. Gallardo va obrir la presentació destacant que “aquesta és una iniciativa que venim realitzant des del 2009 des del Consell Comarcal del Garraf, que atorga un premi al millor treball provinent de qualsevol centre educatiu de la comarca, segons es reculli al veredicte del jurat conformat per professorat de la Universitat de Barcelona”.

La consellera va posar de relleu la diversitat de temàtiques dels treballs que han participat a la comarca: “és encoratjador el que ha passat durant aquests 11 anys, en què hem rebut recerques sobre temes com la renda bàsica universal, la pobresa infantil a Vilanova i la Geltrú, la Guerra a Síria, la mutilació Genital Femenina o la guerra civil espanyola, per mencionar alguns exemples”.

Tot seguit, Núria González, coordinadora del programa d’educació per a la pau, els drets humans i la ciutadania global de la Fundació Solidaritat UB, va ressaltar que “aquest premi vol ser un reconeixement als centres i a l’alumnat en la tasca d’educació per a la pau, i aprofitar aquest esforç i dedicació dels treballs de recerca, per a poder comunicar què és la cultura de pau”.

A la seva intervenció, González també va fer un repàs per la història del Premi, que durant quinze anys ha anat reflectint l’evolució de la societat i la realitat de diversos llocs del món. En aquest sentit, va comentar que en les primeres edicions eren freqüents els treballs sobre conflictes armats que ara estan més oblidats com Palestina, Colòmbia o Sàhara. Després les temàtiques estaven més relacionades amb la crisi econòmica i social del 2008, i en els darrers anys s’han presentat molts treballs sobre refugi i migracions.

La representant de la Fundació Solidaritat UB va afirmar que en les properes edicions del premi “esperem molts treballs sobre pandèmia, i esperem que posin de relleu el sentit dels sistemes públics per a protegir drets, la necessitat de protegir drets humans com el dret a la salut i la necessitat d’assolir condicions per a gaudir del dret a vida en dignitat”.

A l’acte també hi va participar Joana Carbonell, coordinadora del Servei Educatiu del Garraf, qui va destacar que “els treballs de recerca de batxillerat són molt positius per l’alumnat, perquè no només els dona l’oportunitat de fer investigació, sinó també de conèixer-se i de descobrir que al llarg d’aquesta etapa d’estudiants han desenvolupat moltes capacitats i moltes competències”.

Carbonell també va ressaltar l’oportunitat que ofereixen aquests treballs per a establir un vincle diferent amb el professorat, amb els tutors i tutores i amb la família. Finalment, la coordinadora del Servei Educatiu del Garraf va felicitar els joves guardonats “perquè el fet de ser premiats en un treball sobre pau és un plus més per les temàtiques que han triat,  i això ens dona una esperança cap al futur i ens encoratja a confiar i valorar aquestes noves generacions i a tenir l’esperança que el món vagi millor”.

Per la seva banda, Aina Camacho de l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas va presentar la seva recerca “No llegan a tiempo”. Les reparacions de les víctimes dels crims internacionals a la Cort Penal Internacional: quimera o realitat?, que ha rebut una de les cinc mencions  especials destacades al veredicte de jurat entre tots els treballs rebuts de Catalunya, per la visió global de la temàtica, l’estructura formal, el rigor conceptual i metodològic i la capacitat prescriptiva.

L’estudiant va explicar que “el treball gira entorn a les víctimes i la seva reparació”, per això va analitzar els conflictes armats actuals, en especial aquells que estan sota la intervenció de la Cort Penal Internacional (CPI) i va fer un examen dels tres casos que han arribat a l'estadi de reparacions.

Camacho va comentar que “vaig trobar que la Cort Penal Internacional en les seves sentències desviava la reparació al Trust Fund for Víctims, un fons per a la reparació, que tenia molt poc pressupost i molt poc marge d’actuació per a ajudar a les víctimes”. En aquest sentit, va concloure que “no s’està atenent totes les víctimes (ni directes, ni indirectes), les reparacions molt cops arriben molt tard i sovint són insuficients”. Va finalitzar la seva presentació dedicant aquest treball a les protagonistes, les víctimes, i a les persones que lluiten per salvaguardar i mantenir la dignitat i restaurar els danys.

Sobre aquest treball, Júlia Zabala, professora de l’Institut Lluch i Rafecas i tutora de recerca, va comentar que “durant el procés de tutorització la part més important era veure com el treball anava creixent i ella anava creixent en paral·lel”. També va destacar que “Aina, que és una futura periodista, no s’imaginava fins on arribaria: va estar seleccionada per la UAB per rebre un assessorament de la professora de dret Claudia Jiménez”. Finalment la tutora va afirmar que “quan acabem el treball tenim moltes més preguntes i hem de continuar treballant per la pau i per la justícia”.

D’altra banda, Lucas Estruch, de l’Institut Vinyet de Sitges va presentar el seu treball “S’ha de donar veu al jovent? La legalització del vot als 16 anys”, que ha rebut una menció especial i ha guanyat el Premi especial del Garraf, per la integració de les dimensions local i global en el tractament de la temàtica i per l’originalitat de la recerca.

El treball sorgeix de l’interès de l’alumne en la política i de la impossibilitat de votar abans dels 18 anys. Per dur a terme la recerca, Estruch var fer enquestes a joves i entrevistes a professionals de la politologia, representants polítics i persones votants estrangeres de 16 anys, entre d’altres.

L’anàlisi de les dades li va permetre deduir que “hi ha un pensament favorable a la reducció de l'edat mínima per votar fins als 16 anys” i que en cas de fer-se realitat “la participació seria molt alta perquè es produiria l’efecte ‘lluna de mel’, per ser la primera vegada”. De la seva recerca, l’estudiant també en va concloure que “el jovent ha de de tenir veu en aquest sistema, tant de forma activa podent votar, com de forma passiva podent ser escollits”.

Sobre aquesta investigació, Pedro Aznar, professor de l’Institut Vinyet i tutor de recerca, va comentar que “es tracta d’un treball molt ben fet, exhaustiu, fruit d’una investigació molt madura, amb una qualitat científica i de rigor”. En relació a l’autor, el professor va destacar que “Lucas és molt jove i té molt clar que vol ser partícip de la cosa pública, vol exercir de ciutadà i vol dedicar-se a la política a Sitges, està estudiant ciències polítiques, és un activista, idealista i una persona molt implicada”.

La consellera de cooperació, Mònica Gallardo, va cloure agraint la participació de tots i totes, i destacant la implicació del professorat: “heu parlat de somnis, de passió, d’aspiracions i d’ideals, i crec que són valors que -sigui quina sigui la nostra condició, per moment vital, per edat, per professió, per condició o per adscripció política- hem d’incorporar dintre nostre, i tenir-los de forma permanent en el nostre dia a dia i en cada moment de la nostra vida”.

Els treballs de recerca guardonats en aquesta convocatòria i en les edicions anteriors es poden consultar i descarregar del web del Consell Comarcal del Garraf www.ccgarraf.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local