ACN |
Barcelona
22-03-2021 11:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un estudi liderat per l'Hospital Vall d'Hebron ha demostrat l'efectivitat d'una teràpia no farmacològica contra la fibromiàlgia basada en educació en neurociència del dolor, exercici, teràpia cognitiva conductual i 'mindfulness'. La fibromiàlgia afecta actualment el 2% de la població, majoritàriament dones, i és una malaltia que respon poc als tractaments farmacològics. Un grup d'investigadors encapçalats pel Servei de Reumatologia de Vall d'Hebron ha demostrat a través de l'estudi Fibrowalk "per primer cop al món" que un tractament multicomponent és "significativament més efectiu", sumat a l'habitual amb fàrmacs i mínimes pautes d'educació i exercici, que si només s'opta per l'habitual.
L'estudi s'ha publicat a 'Journal of Clinical Medicine' i els resultats recomanen un enfocament multicomponent, tenint en compte que es tracta d'una malaltia multidimensional. La doctora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibiltizació Central del Servei de Reumatologia i investigadora principal de l'estudi, Mayte Serrat, ha explicat que les tècniques dutes a terme fora de l'hospital, en un entorn de natura, "ajuden a aquestes persones a desviar l'atenció dels pensaments tan forts que tenen sobre el seu dolor".
Ha destacat que fins ara no hi havia cap estudi que aglutinés els quatre components que es posen en pràctica des d'aquest centre: educació en neurociència del dolor, teràpia cognitiva-conductual, exercici terapèutic i 'mindfulness'. "Hem demostrat que representen una millora en totes les variables que hem estudiat: els pacients milloren en dolor, fatiga, impacte de la malaltia, ansietat, depressió i kinesofòbia", ha manifestat.
Actualment aquesta teràpia es fa de manera telemàtica amb vídeos explicatius per als pacients ja que la pandèmia no permet que es faci a l'exterior amb l'acompanyament dels professionals sanitaris.
D'altra banda, la coordinadora de la Unitat d'Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central, la doctora Míriam Almirall, ha apuntat que aquest estudi pot significar un canvi de paradigma i aportar un nou enfocament en aquesta patologia. Ha recordat que la fibromiàlgia té una prevalença molt alta i ha expressat la seva voluntat de poder contribuir a ampliar aquest tractament a tot el territori perquè es beneficiïn moltes més persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!