Territori

La Fundació Pro Penedès aposta per impulsar projectes estratègics per dinamitzar el territori

Entre les línies d’actuació acordades, destaca la voluntat de continuar fomentant projectes orientats als joves en àmbits com el medi ambient, les energies sostenibles, l’habitatge i la mobilitat

Imatge del plenari anual de la Fundació Pro Penedès. Eix

Imatge del plenari anual de la Fundació Pro Penedès. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El plenari anual de la Fundació Pro Penedès, celebrat a mitjans d’abril a Vilafranca, va ratificar el compromís de l’entitat amb el desenvolupament social, econòmic i sostenible del territori. La sessió, presidida per l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, va reunir representants dels ajuntaments de les capitals de les quatre comarques de la Vegueria Penedès, així com de Sant Sadurní d’Anoia, a més d’entitats com els consells comarcals, la DO Penedès, patronals, sindicats i diverses organitzacions culturals i socials de referència com l’Acadèmia de Tastavins, la Fundació Pinnae, l’Institut d’ Estudis Penedesencs i l’associació Pro Vegueria Penedès.

Entre les línies d’actuació acordades, destaca la voluntat de continuar fomentant projectes orientats als joves en àmbits com el medi ambient, les energies sostenibles, l’habitatge i la mobilitat. També es va posar èmfasi en el treball de diplomàcia municipal per afavorir la captació d’inversions estrangeres i generar sinergies entre agents locals i internacionals.

De cara a aquest 2025, la Fundació preveu formalitzar un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per aprofundir en qüestions clau pel futur del Penedès. Un dels principals punts de debat va ser la necessitat de trobar solucions definitives en matèria de mobilitat. En aquest sentit, es va tornar a posar sobre la taula el projecte d’una nova línia ferroviària especialitzada en el transport de mercaderies, amb una ruta que passaria per Lleida, Igualada i Martorell, amb connexions cap a França i el Port de Barcelona. Aquesta proposta s’alinea amb la Declaració de Vilafranca signada l’any 2004 pels partits que es van presentar a les eleccions europees.

Per tal d’avançar en aquesta proposta, la Fundació organitzarà una jornada tècnica a l’Auditori Pau Casals de Sant Vicenç de Calders. L’objectiu és alliberar capacitat de les actuals línies de tren per a l’ús de passatgers i donar cobertura a zones com la comarca de l’Anoia.

Aquest debat pren especial rellevància en un context en què la Generalitat ha decidit aturar la redacció del Pla Territorial del Penedès per centrar-se en l’actualització del Pla Territorial General de Catalunya, que haurà d’incloure una planificació a llarg termini sobre la mobilitat. Mentrestant, des de la Fundació es considera prioritari abordar incidències com les que afecten la línia R4 i reivindicar que els trens regionals tinguin parada a Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local