Biomassa

Tècnics de set països europeus visiten el Penedès per conèixer el projecte Vinyes per Calor

Després de conèixer les línies bàsiques del projecte, els participants van poder comprovar a les instal·lacions de Vilarnau el funcionament de la caldera de biomassa

Tècnics de set països europeus visiten el Penedès per conèixer el projecte Vinyes per Calor . EIX

Tècnics de set països europeus visiten el Penedès per conèixer el projecte Vinyes per Calor . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Promoguda per la Fundació CIRCE, Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, amb seu a Zaragoza, la visita s’inscriu en el marc del projecte “Up and running” que busca saber perquè no s’utilitzen les restes de poda provinents de l’activitat agrícola, i oferir conèixer projectes que funcionin per tal de poder adaptar-los a les diferents realitats de les zones productives  dels països participants amb la intenció de buscar les  claus que fan possible l’èxit en zones com per exemple el Penedès. A nivell europeu han trobat uns 18 experiències d’èxit amb la utilització de restes de poda per crear energia.

Els participants, responsables de centres de recerca i d’organitzacions agràries d’abast nacional de Portugal, Itàlia, Grècia, França, Croàcia i Ucraïna, a més de l’ Aragó, s’han interessat per les diferents  maneres d’aprofitar les restes de poda i veure com s’articulen les ajudes tant d’institucions locals com d’Europa.

Des de Nou Verd, Ton Grau va explicar el projecte que es fa a Vilafranca i al Penedès, amb la participació de Covides i de caves Vilarnau, mostrant que és possible un projecte d’aprofitament de restes agrícoles per produir energia, i on tothom hi guanya. Jordi Cuyàs, coordinador de Vinyes per Calor, va remarcar la importància d’aquest projecte per valoritzar la poda agrícola, que tradicionalment no s’ha reconegut.

Precisament des de Vilarnau, el seu gerent Damià Deàs destacava que és un projecte que està funcionant molt bé. Una proposta que aposta per la sostenibilitat ambiental, però també econòmica i que ha sabut sumar esforços públics i privats amb un paper important de l’Ajuntament de Vilafranca. Des de Vilarnau remarquen que han eliminat completament el consum de combustibles fòssils, amb la utilització de les restes de poda.

Després de conèixer les línies bàsiques del projecte vinyes per calor, els participants en aquesta visita van poder comprovar a les instal·lacions de Vilarnau el funcionament de la caldera de biomassa que funciona amb les restes de la poda, i també es van acostar a una vinya per observar com funcionaven les màquines de recollida sobre el terreny, a més de visitar el Districte de Calor de La Girada a Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local