Biomassa

Pere Regull: "Aigües de Vilafranca assegura el funcionament en el futur d’un projecte d’èxit com és Vinyes per Calor"

El projecte, impulsat els darrers dos anys, aprofita les restes de poda de les vinyes per a generar calor i fred per cellers i equipaments públics

Aquest dilluns els socis del projecte Vinyes x Calor van trobar-se per fer balanç de l’etapa en què ha rebut el suport econòmic de la Unió Europea. Aj

Aquest dilluns els socis del projecte Vinyes x Calor van trobar-se per fer balanç de l’etapa en què ha rebut el suport econòmic de la Unió Europea. Aj

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns els socis del projecte Vinyes x Calor van trobar-se per fer balanç de l’etapa en què ha rebut el suport econòmic de la Unió Europea i que ha finalitzat amb l’atorgament fa pocs dies de la distinció Best LIFE dins la categoria de Climate Action per al projecte penedesenc. El projecte, impulsat els darrers dos anys, aprofita les restes de poda de les vinyes per a generar calor i fred per cellers i equipaments públics. Involucra tots els actors de la cadena de valor de la biomassa: proveïdors de biomassa procedents de vinyes, recol·lectors de biomassa, i consumidors d’energia. Ha estat impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca juntament amb Covides, el clúster vitivinícola Innovi i Nou Verd, serà gestionat a partir d’ara per l’empresa municipal Aigües de Vilafranca.

El regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí, ha qualificat Vinyes x Calor com a un projecte d’èxit, que ha estat reconegut per la Unió Europea. “Al Penedès tenim una energia que és km. 0, la de les vergues de les vinyes. És un residu que es converteix en un recurs per generar energia. Vinyes per calor ha estat una experiència profitosa i tots els actors creiem que no s’ha de perdre”, ha afirmat Martí.

Damià Deàs, gerent de caves Vilarnau i recentment escollit president de l’Institut del Cava, en representació del clúster Innovi, explicava que Vinyes x Calor és una bona mostra de la col·laboració publicoprivada “que ens permet ser més eficients i més sostenibles. Faig una crida als cellers perquè perdin la por a fer el canvi a la biomassa com a combustible i que vagi creixent el projecte”, ha demanat Deàs.

Juli Silvestre va afirmar que la participació de Nou verd suposa la participació de l’economia social en el projecte. “És un goig poder treballar per la sobirania energètica des de l’economia social”, va dir el gerent de Nou Verd.

Pel tinent d’alcalde i president de l’empresa municipal Aigües de Vilafranca, Aureli Ruiz, ara cal treure rendiment de les instal.lacions que el projecte europeu ha permès posar en marxa. “Tenim una empresa, Aigües de Vilafranca, que igual que subministra aigua freda, pot subministrar aigua calenta per calefacció a grans equipaments, empreses i comunitats. Tots són clients potencials”, ha dit Ruiz. Actualment l’aigua calenta sanitària que s’obté de la crema de biomassa de les vinyes a la caldera situada al costat de l’Arxiu Històric Comarcal, serveix per escalfar diferents equipaments situats a la Girada com el mateix Arxiu Comarcal, la llar d’infants El Parquet, l’escola Dolors Piera i l’Institut Nou. Properament el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny s’incorporarà al projecte. “És un client important perquè són uns 200 usuaris i l’equipament funciona els 365 dies de l’any. Això permetrà abaratir costos. No serà un gran estalvi però va en la línia de consumir energia neta i reduir les emissions de CO2”, ha reblat el tinent d’alcalde. Actualment la caldera existent està funcionant a un 50% de la seva capacitat i, segons Ruiz, amb la incorporació del centre Ricard Fortuny com a client, es pot arribar a un 85%.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull va assegurar que els ajuts europeus prioritzen que un projecte tingui continuïtat. “Seria trist que un projecte d’èxit com és Vinyes per Calor, fos simplement una cosa puntual, que s’acaba. Aigües de Vilafranca assegura el funcionament en el futur d’aquest projecte”, afirmava Regull. Segons l’alcalde, es va valorar del projecte la seva transversalitat. “Hi som l’administració pública, el sector públic, l’economia social... hem d’anar plegats, un al costat de l’altre. El gra de sorra que hem posat pot acabar sent important. En el futur potser tindrem més fàcil obtenir ajuts europeus”, ha reblat Pere Regull.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local