Contaminació

El Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació i l'APMA porten el cas de Componentes Vilanova a la Fiscalia

Veïnat i ecologistes creuen que es podria estar cometent delictes contra la salut pública, el medi ambient i de prevaricació per part de les administracions i funcionaris

Els denunciants fan valer diferents estudis que indiquen els excessius nivells de benzè que emet la fàbrica però la Generalitat va autoritzar l'augment de producció

El Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació i l'APMA porten el cas de Componentes Vilanova a la Fiscalia. Jordi Lleó

El Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació i l'APMA porten el cas de Componentes Vilanova a la Fiscalia. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el cas de Componentes Vilanova i la zona residencial de les Llunes a Vilanova i la Geltrú hi ha moltes coses desajustades. Aquesta planta de foneria d'alumini fa més de 60 anys que està al mateix lloc. Les trames urbanes de les Roquetes, primer i de Vilanova darrerament estan engolint la factoria. Des del 2006 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar que aquests terrenys es troben en sòl urbà. Des del 2005 el veïnat de la zona es queixa de les olors i el soroll de la fàbrica, precisament quan va passar de fondre lingots a ferralla d'alumini. A més fan valer diferents estudis, el darrer fet per la UPC per encàrrec de l'Ajuntament de Vilanova que indica que es sobrepassen les emissions de benzè legals puntualment.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va aprovar aquest juliol actualitzar l'autorització ambiental a Componentes Vilanova per augmentar la seva capacitat de producció. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va presentar al setembre unes al·legacions a la proposta d'autorització ambiental de la Generalitat, amb l'objectiu que s'inclogui l'obligatorietat, per part de l'empresa, de complir amb límits d'emissió de contaminants no considerats per la Generalitat (entre ells el benzè), d'aplicar les millors tècniques disponibles per reduir la contaminació de forma immediata, i de tenir en compte els nous habitatges construïts al voltant de la fàbrica pel que fa al control del soroll.

És en aquest punt que el Col·lectiu Veïns contra la Contaminació (CVC) i l'Agrupació de Protecció del Medi Ambient (APMA) han decidit portar sengles denúncies a la Fiscalia de Medi Ambient sobre la contaminació atmosfèrica i els sorolls que està produint Componentes Vilanova en considerar que es podrien estar cometent delictes contra els recursos naturals, la salut pública i de prevaricació tan mediambiental com "per les autoritats i funcionaris públics de l'Ajuntament i la Generalitat que han permès aquesta situació pel seu grau de responsabilitat", va explicar Xavier Roset, de l'APMA.

Segons l'advocat Joaquim Martí, conegut també a Vilanova per defensar causes de veïns afectats pel soroll de festivals i locals nocturns de la ciutat, va explicar que la Fiscalia ha admès a tràmit la denúncia i que s'aplicaran tasques d'instrucció. Pel lletrat que representa el col·lectiu de veïns tot plegat es busca "depurar responsabilitats penals, si n'hi ha, que l'empresa redueixi la seva activitat, s'ajusti a paràmetres saludables. Soc pessimista quant a la reacció de les administracions, perquè fins ara només he sentit arguments a favor de l'empresa, però cal esperar que tot plegat serveixi com un bypass per una nova ubicació de l'empresa, perquè ha quedat desubicada".

L'Ajuntament de Vilanova ja ha manifestat que pensa a trobar fórmules per canviar d'ubicació de la fàbrica de la mateixa manera que es va fer amb Prysmian. Una tasca gens fàcil perquè a més es pretén que això no suposi una retallada de personal o la deslocalització de la planta fora de la ciutat. Però a més l'advocat Joaquim Martí considera que l'Ajuntament de Vilanova podria encórrer en prevaricació si "continua donant llicències urbanístiques en aquesta zona".

Maribel Ruiz, portaveu del CVC, creu que s'ha de fer valer la sentència del 2006 que indica que "fàbrica no està on hauria d'estar. A més hi ha estudis que indiquen que està contaminant, no només l'aire sinó també els aqüífers. Les olors no es confonen amb els de la depuradora, que són molt puntuals. El de la fàbrica és pudor de goma cremada molt característica".

Ara caldrà veure quins són els passos que seguirà la Fiscalia de Medi Ambient, però les dues parts demanen que s'apliquin criteris de precaució si realment hi ha indicis d'afectació als sistemes biològics i a la salut. Pels denunciants, fins ara "les administracions competents han donat cobertura als fets que presumptament delictius, i fins i tot pretenen autoritzar l'ampliació de la llicència perquè tingui cobertura legal les activitats que ja estan duent a terme des de fa anys. A part de l'actitud dels propietaris de Componentes Vilanova és incomprensible l'actuació de l'Ajuntament de Vilanova i la Generalitat que no han estat capaces d'acabar amb aquesta problemàtica", exclama Jaume Marsé, de l'APMA.

En tot aquest munt de desajustaments: possible contaminació, una indústria desubicada urbanísticament, informes i registres contradictoris, veïnat molest, promocions d'habitatges en venda, treballadors preocupats per la seva ocupació i una empresa que vol seguir la seva activitat legal, potser cal una taula amb tots aquests agents per solucionar aquesta problemàtica. Altrament, els jutges faran i el municipi ja ha patit sentències que potser no han estat ben defensades, almenys en el moment que tocava.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local