Contaminació

La Plataforma d'Entitats pel Clima del Garraf exigeix a l'Ajuntament que reconegui els "greus incompliments" de Componentes

Demanen que el consistori 'reconegui la incompatibilitat urbanística d’aquesta indústria i que faci un estudi epidemiològic per esbrinar l’alarmant risc de patir càncer de bufeta i d’altres malalties'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Coordinadora d'entitats pel clima del Garraf, formada per diferents entitats que lluiten per la conservació del medi ambient i el canvi climàtic, denuncia els greus incompliments per part de l'empresa Grupo Componentes Vilanova, SL. en matèria de contaminació de l’aigua i de l’aire. Demana a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que reconegui i faci públics els greus incompliments ambientals, que reconegui la incompatibilitat urbanística d’aquesta indústria i que faci un estudi epidemiològic per esbrinar l’alarmant risc de patir càncer de bufeta i d’altres malalties.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fet un requeriment a l'empresa Grupo Componentes Vilanova, SL, per la descontaminació de les aigües subterrànies del subsòl de les seves instal·lacions.

Recordem que aquesta indústria es troba en sol urbà i que la Generalitat encara no ha autoritzant l’augment del canvi substancial de la seva llicència, els tràmits del qual es van començar a tramitar l’any 2015.

Aquesta contaminació a les aigües subterrànies és la conseqüència d’una mala gestió portada a terme des de fa molt temps per l’empresa Componentes.

Incompliments, expedients sancionadors fins i tot avisos de clausura de connexió a la xarxa de clavegueram. S’ha de tenir en compte que la Mancomunitat del Garraf-Penedès ja va informar que al 2007 va obrir, a aquesta indústria, un expedient sancionador per els resultats analítics de la mostra presa dels abocaments d’aigües residuals a la xarxa pública de clavegueram, i que els resultats incompleixen la normativa any darrera any i que no va ser fins al 2015, vuit anys després, quan es van començar a notar els efectes de la les mesures aplicades pel tractament d’aigües. Però el mal ja estava fet. Ara, l’ACA els obliga a restaurar les aigües subterrànies a través d’un bombeig i tractament, a la vista del principi de correcció dels danys ambientals previst a l’article 191 del Tractat de la Unió Europea i de l’article 118 del Text refós de la Llei d’aigües, que estableix l’obligació de reparar els danys causats al domini públic hidràulic.

És intolerable, que en una anàlisi al mes de juny del 2019 en alguns punts del mostreig el valor del Crom era 430 quan el valor genèric de no risc VGNR és 100, el tetracloroetè en un punt era 6.000 o tricloroetè 3.100 quan el VGNR és 10 o també el clorur de vinil era de 12.000 quan el VGNR és de 0,25.

Un altre aspecte molt preocupant son les dades que hem pogut veure al “El mapa de la mortalidad en España, municipio a municipio” publicat al diari El País, el risc de mort de bufeta a Vilanova està per sobre de la mitjana de municipis. Recordem que en una xerrada que va fer a Vilanova el científic del CSIC, Fernando Palacios , apuntava que una fundició d'alumini tan a prop de la població podria augmentar els casos de càncer de bufeta. Els COV (compostos orgànics volàtils) que emet a l'aire aquesta indústria s’associen a un increment de risc cardiovascular i un augment de la tensió arterial, una altra mitjana que també està per sobre de la mitjana.

Arran de tot això, volem:

Que l'ajuntament reconegui aquests incompliments i faci pública la greu contaminació de les aigües subterrànies del subsol de l’empresa Componentes.

Que l’Ajuntament reconegui la incompatibilitat urbanística que representa l’autorització d’un canvi brutal en la producció de l’empresa Componentes amb l’ús residencial d’aquest sector.

Que es faci un estudi epidemiològic a Vilanova i la Geltrú per tal d’esbrinar el major risc de mortalitat en algunes malalties.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local