Contaminació

Expedient a Componentes per l'emissió de dioxines i furans per sobre del límit des d'una de les xemeneies

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha fet un requeriment a l'empresa vilanovina perquè implementi de forma immediata les mesures correctores

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, l'empresa Componentes Vilanova SL i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'han reunit aquest divendres amb representants veïnals i entitats ambientalistes de la ciutat, per informar dels darrers controls d'emissions efectuats a l'empresa, en el marc de l'Autorització ambiental integrada (aprovada des de juliol de 2019). 

Segons un control periòdic de setembre, es va detectar l'emissió puntual de dioxines i furans per sobre del límit permès des d'una de les xemeneies de la fàbrica. La Direcció General de Qualitat Ambiental ha informat de l'inici d'un expedient informatiu i un requeriment a Componentes perquè implementi de forma immediata les mesures correctores que garanteixin el compliment dels valors límit en les emissions, i que faci totes les actuacions necessàries d'adaptació i millora per complir els nous paràmetres exigits. Les mesures de dioxines i furans són d'obligat compliment per a les indústries de foneria des de l'entrada en vigor d'una nova normativa el 30 de juny de 2020.

La reunió d'aquest divendres ha comptat amb la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius; el director gerent de Planta de Componentes, Andoni Zabala; el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Xavier Serra, així com la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra; com a representants municipals també hi han assistit el regidor del PSC Gerard Llobet i la regidora de C's Erika Quintero, i s'ha excusat la presència de Som VNG.

Així mateix, hi han estat representats els treballadors de la planta de Componentes, les associacions veïnals de les zones residencials properes a Componentes, i també de l'AV de Mar, l'APMA i CVC Vilanova. El regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha ressaltat “la importància de reunir totes les parts”, un fet inèdit, i ho ha destacat com l'inici d'una comunicació més fluïda. El regidor ha manifestat la vocació de transparència i informació en la convocatòria d'aquesta trobada.

No incidència a les zones residencials

La directora general, Mercè Rius, ha exposat les mesures correctores requerides. D'una banda, s'ha decretat el tancament cautelar del focus emissor analitzat, el qual no tornarà a funcionar fins que s'hagin implementat les correccions necessàries. Alhora, s'han requerit controls i mesuraments en un altre dels filtres, que porta a “la xemeneia gran”. Aquesta nova anàlisi de les emissions ja s'està duent a terme per una entitat acreditada i serà analitzat posteriorment per la Direcció General de Qualitat Ambiental.

En resposta als dubtes del veïnat, la directora general ha explicat que les emissions de dioxines detectades no tenen incidència en l'aire que respiren les persones a les zones residencials. La Generalitat va realitzar una campanya de recollida de dades a la zona residencial propera a Componentes el mateix setembre. Mercè Rius ha afirmat que els resultats preliminars de l'estudi mostren que la presència de dioxines i furans a la zona residencial més propera són del mateix nivell “que les que hi pugui haver a qualsevol zona urbana de Catalunya que no tingui una indústria al costat”. Per tant, descarta la incidència en el veïnat.

La Generalitat disposarà de l'informe detallat d'aquest estudi properament i el traslladarà a les parts representades a la trobada d'avui. D'altra banda, des de l'Ajuntament s'ha volgut fer notar que les molèsties d'olors, que generen queixes dels veïns, tampoc es relacionen amb toxicitat, segons els experts consultats. Així mateix, les dioxines i furans no desprenen olor. Per part de l'empresa, s'ha qüestionat que els episodis d'olors provinguin sempre de la fàbrica, tot i així s'ha compromès a fer-ne un seguiment i les millores necessàries per evitar molèsties.

Mesures correctores a Componentes

Des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es manté contacte permanent amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i amb Grupo Componentes SL  per fer seguiment de totes les actuacions. Des de la companyia s'ha informat que estan donant resposta als requeriments i promovent la implementació de totes les mesures correctores possibles dins del seu pla ambiental. 

El director gerent, Andoni Zabala, ha destacat el “compromís social i ambiental” de l'empresa i ha afirmat que “des de 2017 s'ha invertit més d'un milió d'euros en adaptacions i millores destinades a reduir l'impacte ambiental i minimitzar les molèsties al veïnat proper”, fins i tot més enllà del compliment de la normativa, ha expressat. En aquest sentit, s'ha explicat, entre d'altres accions la indústria ha substituït el forn rotatiu a fi d'utilitzar material lliure d'impureses i que generi les mínimes emissions en el seu procés de combustió.

Grupo Componentes Vilanova SL, fundada el 1958, és una indústria dedicada a la foneria d'alumini. Amb una plantilla de 400 treballadors i treballadores, és la segona empresa de la comarca en ocupació laboral. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha manifestat en diverses ocasions l'interès en què l'empresa mantingui la seva seu a la ciutat, facilitant el seu trasllat a una nova ubicació. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local