Vilafranca del Penedès eleva a 8 MEUR fins el 2023 el pla urbanístic i social al Centre i el carrer Comerç. Ajuntament de Vilafranca
Redacció/ ACN |
Vilafranca del Penedès
16-02-2021 15:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha ampliat fins els 8 MEUR el PIICC (Pla d'Intervenció Integral al Centre i el carrer Comerç), amb un projecte que preveu allargar fins el 2023. Després d'anunciar un pla de 2 MEUR a finals d'any, aquest dimarts el govern ha detallat la globalitat de la inversió, que equipara a l'antiga Llei de Barris. L'alcalde, Pere Regull, ha admès que és la inversió més alta dels darrers anys i ha celebrat la capacitat d'endeutament del consistori. Les actuacions es destinaran a transformació urbana, rehabilitar habitatges, fomentar la mobilitat sostenible i potenciar l'eficiència energètica. Una de les primeres obres serà la reforma del barri dels antics magatzems de vi, prevista a partir del maig.
L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el tinent d’alcalde d’Acció territorial i Serveis urbans, Francisco Romero, han detallat aquest matí algunes de les actuacions que es duran a terme a curt termini en el marc del Pla d’Intervenció Integral al Centre i c. Comerç PIICC, presentat fa uns mesos. Totes aquestes actuacions es durant a terme en un termini d’uns 2 anys, fins al 2023, amb una inversió total que supera els 8 MEUR. L’alcalde Pere Regull ha destacat que es tracta d’un pla global, de ciutat, amb una inversió prevista que arriba en un moment fonamental. “La crisi sanitària i econòmica ha portat a una aturada general. Com ajuntament, haguéssim pogut optar per encomanar-nos d’aquesta aturada i no fer res, però en canvi, ens decantem per reactivar l’economia, generar llocs de treball i qualitat de vida a Vilafranca. La bona situació econòmica de l’Ajuntament, gràcies a la bona gestió dels anys anteriors. ens permet endeutar-nos per fer aquesta inversió, la més alta en molts anys”, ha afirmat Regull. Per l’alcalde, aquest pla posarà Vilafranca en una “pole position, en primera línia. El moment ens reclama una reactivació econòmica que passi per donar feina a les empreses del territori, al teixit comercial i que es creïn llocs de treball”.
Per la seva banda, Francisco Romero recordava que el pla és una aposta de ciutat “equiparable a les Lleis de Barris de fa uns quants anys, que alguns partits han reivindicat aquesta campanya electoral passada”. El tinent d’alcalde ha detallat la majoria d’actuacions que es concretaran en el termini de 2-3 anys. “Són actuacions que inclouen renovació urbana, però també rehabilitació d’habitatges, mobilitat sostenible i eficiència energètica”, ressaltava.
Pel que fa a les actuacions al Centre i a les Clotes, s’inclou la renovació urbana del carrer del Carme “molt desitjada pels centres escolars que hi són presents i pel comerç. Hi actuarem aquest estiu renovant el clavegueram i canonades d’aigües i a l’estiu del 2022 pel que fa a la reurbanització”, ha dit Romero. Aquest any també s’ha de redactar el projecte de remodelació dels carrers Lluna, final de Puigmoltó, Sant Jocund i Banys. Se’n preveu iniciar les obres al primer trimestre de 2022, excepte el carrer Banys que començaran a finals d’aquest 2021.
La renovació del primer tram de la rambla de la Girada, que contempla unificar la rambla amb els carrils laterals actuals a un mateix nivell i solucionar la problemàtica de les arrels dels arbres que aixequen el paviment, també se’n preveu redactar el projecte al llarg d’aquest any i començar obres al primer trimestre de 2022.
Al Poble Nou està previst actuar als carrers Tossa de Mar, Germanor i Soledat. “Al carrer Germanor, l’amplada del carrer permet incloure un carril bici que enllaci amb el del passeig Rafael Soler i amb la Girada i al carrer Tossa de Mar es contempla la reurbanització de tot el carrer que remarqui l’eix comercial que suposa pel barri”, ha comentat Francisco Romero. També es preveu redactar el projecte al llarg d’aquest any i començar obres a principis de 2022.
Pel que fa al barri de Sant Julià, es renovarà tot el carrer de Sant Julià, des del carrer Oriol fins a la plaça de Sant Julià i també s’actuarà en un tram del carrer Sant Pere i en un tram de vorera del carrer General Prim.
Romero també ha anunciat l’inici aquest mes de maig de les obres de nova urbanització del carrer del Comerç amb una inversió d’uns 2,4 MEUR i un termini de 10 mesos d’obres.
En l’àmbit de les energies renovables aquest any es preveu instal.lar plaques fotovoltaiques a l’edifici de l’Ateneu municipal, a la plaça del Penedès, i obrir una línia d’ajuts a comunitats privades perquè en puguin instal.lar als terrats dels seus edificis. També es preveu instal.lar enllumenat tipus LED a diversos carrers de la ciutat, els més destacats el carrer Amàlia Soler i el carrer Progrés.
El tinent d’alcalde també ha recordat la rehabilitació de l’edifici d’urgències de l’antic Hospital, al carrer Vidal, per a habitatges per a joves, una actuació prevista per a mitjans de 2022, o el programa A. que donarà ocupació a 4 joves amb estudis superiors, que ja han estat seleccionats per treballar en diversos àmbits del PIICC.
Francisco Romero ha destacat que tots aquests projectes busquen “cosir diferents sectors i barris i reforçar la ciutat. Comportaran la renovació d’uns 25.000 m2 de superfície urbana. Moltes empreses de territori ja s’han interessat per executar-los”. El regidor espera que el PIICC pugui rebre finançament dels fons europeus de recuperació “ja que donen prioritat a aquells que suposin un desenvolupament urbà sostenible”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!