Sala del Trinitaris

El fotògraf Pere Pascual presenta a Vilafranca el seu projecte videogràfic “Marca d’aigua”

L’artista, jugant a confondre la mirada de l’espectador, crea aquestes marques d’aigua damunt les fotografies per donar-los la seva pròpia autoria

El fotògraf Pere Pascual presenta a Vilafranca el seu projecte videogràfic “Marca d’aigua”. Ajuntament de Vilafranca

El fotògraf Pere Pascual presenta a Vilafranca el seu projecte videogràfic “Marca d’aigua”. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Sala dels Trinitaris inaugurarà aquest divendres 29 d’abril una exposició que té com a punt de partida i eix temàtic el moviment, la llum i el so de l’aigua. Pere Pascual presenta un treball videogràfic on l’aigua és present a cadascuna de les peces. L’artista ha decidit titular el seu conjunt amb el nom de “Marca d’aigua” i és aquesta wathermarck la que defineix i agrupa els diferents collages visuals on el moviment de l’aigua, la llum, l’ombra i el so conviuen a les seves peces artístiques sens cap mena de jerarquia. L’altre element essencial és, sens dubte, el  temps. Cada peça és una obra del temps i és la mà creadora del temps la que ha modelat cadascuna de les obres.

L’artista, jugant a confondre  la mirada de l’espectador, crea aquestes marques d’aigua damunt les fotografies per donar-los la seva pròpia autoria. La marca hi és tan explícita que el codi d’identificació que conté aquest conjunt és d’una única i inequívoca autoria. Si antigament la “marca d’aigua” s’utilitzava per superposar un missatge a una imatge, amb una gran dosi de transparència, el que fa Pere Pascual en aquests treballs és superposar-hi directament la transparència de l’aigua.

El Pere Pascual artista està enamorat de les seves eines de treball, les coneix en profunditat, en treu tot el potencial tècnic, i en aquest sentit parlaríem també d’un artesà. Té la mirada i té l’ofici. Una mirada que vol, conscientment, no estar subjecte a cap pressa. De fet, totes les peces que presenta en aquest treball es podrien definir com la lentitud afegida al moviment, potser per a fer aquest moviment encara més evident. Tot allò que s’allarga en el temps proporciona l’oportunitat de l’observació, de la connexió de l’atenció, de l’abandó plaent, del despreniment del moment. Les seves imatges obren les portes a noves percepcions. De fet, en aquesta marca d’aigua, l’atenció és el tot. “L’àmbit de l’experiència pura coincideix amb l’àmbit de l’atenció” (Nishida) i aquesta és també una marca d’aigua de Pere Pascual.

L’artista

Pere Pascual (Vilafranca del Penedès, 1964). Fotògraf professional des dels anys 80. Ha treballat en  fotografia  publicitària, industrial, gastronòmica, i de  reportatges de viatges i antropològics.

Ha col·laborat en revistes com "Descobrir Catalunya", "Descobrir Cuina", "Altaïr", "Condé Nast Traveler", "Viajes National Geographic", "Descubrir", "Catalunya News", "Zazpica". Ha publicat a setmanaris de "El País" i "El Periódico". Va realitzar la cobertura per la UNESCO en el Fòrum de Les Cultures de Barcelona. Ha publicat diversos llibres: Masies de Catalunya, Cases d’Indianos, Barris antics de Catalunya i El Romànic Català (Angle Editorial), Guapos Per Sempre  (Ajuntament de Barcelona), La Granada “tradició i progrés”, Les Cabanyes “mirant cap el futur”, El Pla “un mar de vinyes”, Els vins i Caves de Catalunya i Denominacions d’origen (Ed. Andana).

Guanyador del premi Sony World Photography Awards, categoria Història Natural 2010. Ha exposat a Mèxic, Photokina, Xanghai, Sao Paulo, San Francisco, Polònia, Cannes.

Acte inaugural i accions vinculades a l’exposició

L’acte inaugural tindrà lloc el divendres 29 d’abril, a les 20h, a la Sala dels Trinitaris i comptarà amb la presencia i intervenció de Pere Pascual, artista, Fernando Flores, comissari de l’exposició i Ricard Rafecas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.

Divendres 13 de maig, a les 19h, el col·lectiu Fibbo, format per Cristian Gandia i Adrián Cortés, faran una xerrada amb el títol “Art i tecnologia blockchain”. El marc de la xerrada és conèixer el funcionament de transparència i seguretat de cada procés digital en relació a les obres d’art.

Diumenge 29 de maig, a les 12h, el nou servei de mediació artística del servei de Cultura de l’Ajuntament oferirà una visita dinamitzada a l’exposició adreçada al públic adult i familiar.

Visites escolars o grups específics

Tots els centres docents o grups específics que vulguin fer una visita a l’exposició cal que es posin en contacte amb el servei de Cultura de l’Ajuntament enviant un corre a: cultura@vilafranca.org

Horaris

“Marca d’aigua” es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 5 de juny. Els horaris d’obertura de la sala són: de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.
El projecte “Marca d’aigua” compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i l’especial col·laboració del Festival Loop Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local