Peter Stämpfli porta a Sitges dos muntatges de gran format i una nova selecció d'obres del segle XX. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
07-07-2022 18:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Fundació Stämpfli renova aquest juliol part de les seves sales per acollir 'Mon exposition', una mostra basada dos muntatges de gran format i una selecció d'obres del segle XX cedides. L'exposició deixa veure dues facetes de Peter Stämpfli clarament diferenciades amb dues instal·lacions mai mostrades fins ara a Catalunya. El primer muntatge, 'Cinc colors', ofereix cinc grans quadres de 1998 basats en la geometria del neumàtic, insígnia de l'artista francès des de fa més de 50 anys. La segona instal·lació, en canvi, mostra els quadres en forma de vitrall que Stämpfli va pintar el 1988 per a l'Abadia cistercenca de Cordeliers. El recorregut el culmina una tercera sala amb una selecció d'altres artistes.
Peter Stämpfli celebra l'ocasió per dur fins a Sitges el muntatge 'Cinc Colors', creat el 1998 per al hall d'accés a l'auditori del Palau de Congressos de París. Són cinc obres monocolor de 3 x 3 metres amb pintura acrílica que s'endinsen a la geometria del dibuix dels neumàtics, jugant amb diverses formes i composicions.
L'artista recorda que el muntatge original es va exposar en unes parets enormes situades a una escala que separava les obres entre si. Ara, instal·lades a la sala 1 de la fundació, hi veu un nou resultat que el satisfà "perquè permet viure l'espai d'una manera nova". Aplaudeix que "l'entorn blanc fa viure els cinc quadres i els seus colors".
Stämpfli refusa explicar quina intenció hi ha rere l'obra, i sosté que "el visitant ha d'entrar i endur-se la seva pròpia sorpresa". L'artista considera que l'entrada a l'exposició "és com un concert, on cadascú decideix si les cançons li agraden o no". "Potser el visitant entra a la sala i li és del tot indiferent, però una altra persona hi pot trobar una certa harmonia similar a una música", afegeix.
És el primer cop que aquests cinc grans obres surten de l'estudi d'Stämpfli a París, i la seva magnitud ha obligat a desmuntar-les i enrotllar-les per a què poguessin passar per la porta de la fundació. Després de la complexitat del trasllat, el resultat és un muntatge que segueix l'estela de les obres exposades de forma estable a Sitges.
Si es fa la visita complerta a totes les sales de la fundació, 'Cinc Colors' acaba arrodonint un recorregut on es pot veure els inicis d'Stämpfli en el món del neumàtic i tota la seva evolució. Assegura que l'apassiona aquest element "perquè significa entrar a l'entorn quotidià d'una manera diferent". En aquest sentit, s'erigeix fermament com a propietari artístic dels neumàtics.
Vitralls de Cordeliers i nova selecció
A banda de noves visions del neumàtic, però, 'Mon exposition' també permet veure per primer cop a Catalunya 'Els vitralls de Cordeliers', de 1988. L'artista mostra aquí l'encàrrec que la ciutat francesa Chatearoux li va fer per a la nau gòtica del segle XIII de l'abadia de Cordeliers. Són set composicions verticals en tinta de xina amb set guaixos retallats en paper i encolats sobre teles de 280 x 125 cm. Les obres s'exposen acompanyades dels estudis que l'artista va fer per elaborar-les.
Finalment, Stämpfli aprofita aquests muntatges per renovar també la sala subterrània i oferir una nova selecció del fons de la Fundació. Per a aquesta ocasió, ha triat 17 obres que van des dels anys 60 fins a principis del segle XXI. L'artista assegura que la proposta vol "reptar" els visitants a descobrir diversos aspectes de "confrontació i complementació" entre elles.
Les noves tres propostes estrenades ara es podran visitar fins el mes de gener.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!