El llibre ‘Traient la PUNTA a la història’ de Blai Fontanals commemora el 350è aniversari de l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Ajuntament de
Redacció |
Sitges
08-07-2022 08:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges acaba de publicar el llibre ‘Traient la Punta a la Història’ de Blai Fontanals i Argenter. Aquest assaig històric, que consta de dos volums, commemora el 350è aniversari de la inauguració de l’edifici actual de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. El llibre permet aprofundir tant en la història concreta d’aquesta església, com també, en la història local de la vila per entendre l’evolució urbanística de Sitges i el seu context social.
L’investigador local i graller sitgetà Blai Fontanals ha dedicat més de 20 anys de recerca per fer aquest treball que també ha comptat amb l’ajuda d’un equip multidisciplinari des de fa 8 anys format per l’arquitecte tècnic i dibuixant Vicent Tomàs i Acosta; el medievalista Jacint Sastre i Tutusaus; el mestre d’obres Josep Lluís Enríquez i Ruiz; l’enginyer Jordi Mestre, i el fotògraf Jordi Piqué i Vericat. A més, també hi ha col·laborat la doctora en història medieval sitgetana Carme Muntaner Alsina (que ha escrit el pròleg), la historiadora de l’art sitgetana Júlia Pascual, així com també, altres historiadors de l’art, artistes, diferents entitats del poble i de fora, han aportat els seus coneixements a aquesta obra, que s’ha elaborat també a través de la consulta als fons d’arxius, biblioteques i d’estudis arquitectònics i arqueològics.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, Xavier Salmerón, ha destacat “la importància d’aquest treball que ha portat a l’Ajuntament de Sitges a realitzar la seva edició per la seva qualitat i el seu rigor de com amb la història dels edificis i de les creences també es veu projectada una història social i política del poble. El lector té a les seves mans uns amplis volums d’història del nostre poble que ens enllacen el passat més llunyà amb el més recent. De com Sitges ha arribat a ser el poble que és”.
Aquest estudi permet recuperar episodis de la vida col·lectiva de segles enrere. En aquest marc, Xavier Salmerón ha afegit que “Blai Fontanals i Argenter ens regala el que podríem considerar una de les seves obres mestres. El seu coneixement acumulat durant dècades d’investigació desinteressada pel Sitges d’abans i el d’avui, en gran multitud de temes, ha portat a la creació d’aquest estudi. Sitges té la sort de tenir persones com en Blai que, de manera altruista, han ajudat a comprendre a la resta de la població d’on venim, qui som i, potser, on anem”.
L’autor del llibre i investigador local, Blai Fontanals, s’ha mostrat molt satisfet i assegura que “representa un somni de tota la vida fer aquesta obra. Quan vaig començar fent la ‘Petita història de Sitges’ ja pensava en fer la història que no fos tant petita. I D’entrada el que valoro més és que hi ha col·laborat molta gent i ens hi hem passat molts anys. Nosaltres el que hem fet és no prendre res per bo autèntic i hem comprovat tota la informació coneguda i a partir d’aquí hem estirat fils i ha sortit un assaig molt diferent del que es coneix i n’estem molt contents del resultat”.
Segons Blai Fontanals, “de l’església no hi havia cap estudi complet i hem partit de zero. També per mostrar l’evolució de l’urbanisme a Sitges hem fet deu plànols inèdits (un per a cada segle). Però la principal la joia de la corona del llibre són els plànols de com creiem que era el castell de Sitges als volts dels segles XVII-XVIII i també l’evolució de les esglésies. Al llibre, també hi mostrem la construcció i l’enderrocament de les muralles i torres de defensa; la primitiva situació de la casa de la vila, de la rectoria, la notaria, els forns de puja i, fins i tot, l’hostal i la barberia, els quals aporten unes pinzellades al paisatge sitgetà. A més, convidem a descobrir l’emplaçament històric d’uns pòrtics a la banda de migdia, dels quals avui se n’ha perdut la memòria i el d’un carreró que encara hi ha mig aparedat entre l’església parroquial i la rectoria actual, així com un pont que comunicava el Baluard amb la part del darrere de la muralla”.
El primer volum del llibre fa un passeig de deu segles per l’entorn social i urbanístic del nucli antic de Sitges i mostra aspectes clau com: govern, territori, militar, marina, població, comunicacions, transport, sanitat, béns municipals, urbanisme, hisenda pública, treball, cooperativisme, indústria, comerç, cultura, religió i estadística.
En segon volum està dedicat a commemorar la data solemne del 350è aniversari de la inauguració de l’actual edifici de l’Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Es tracta d’un assaig a l’entorn de les quatre esglésies parroquials: la preromànica, la romànica, la gòtica i sobretot la barroca.
El llibre recull la vida espiritual dels vilatans durant segles i compta amb una anàlisi de la religiositat popular al voltant dels altars, la imatgeria, les confraries i el ritual eclesiàstic que se seguia en les festivitats en honor a diversos sants. Més enllà del contingut històric, el llibre conté múltiples imatges, mapes i dibuixos inèdits del Puig de Sitges, el Castell i la mateixa església.
Aquest 2022 l’església parroquial, que és una de les imatges més icòniques del paisatge sitgetà, complirà tres-cents cinquanta anys i per celebrar-ho l’Ajuntament de Sitges a editat aquest llibre. La publicació ja està a la venda i es podrà adquirir Quiosc de l'Alba, i al Quiosc Universal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!