Recuperació del Drac del Nona. Festa Major de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-07-2022 11:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú escalfa els motors de la seva festa major amb un cap de setmana d'homenatge a la història i el patrimoni festiu local. I és que el primer tast de festa major ha servit per recordar els orígens de la festa, primer amb la cercavila històrica pels 75 anys dels Diables de Vilanova i després amb la presentació de la recuperació del Drac del Nona.
Diables de totes les edats amb tots els vestits històrics de la colla han protagonitzat la primera proposta de foc de la Festa Major de Vilanova, recuperant també els versots històrics dels Diables. Així ha arrencat la Festa Major de Vilanova en l'edició més esperada, la de la recuperació plena de l'activitat al carrer.
L'altre protagonista del cap de setmana ha estat el Drac de Vilanova i la Geltrú. Més concretament, la recuperació del Drac del Nona, que després de 30 anys ha tornat als carrers de Vilanova ha posat foc a la festa. I és que el Drac de Vilanova té més d’un segle i mig d’història i al llarg de tot aquest temps ha tingut diverses figures de les quals se’n conserven 3, la més antiga, de 1948 (dipositada actualment al Museu Balaguer), i la més nova, de 1991, que és la que es fa servir actualment. Entre aquestes dues figures, en va sortir una altra amb una història molt particular, construïda pel conegut ninotaire Josep Cardona “Nona”, i que durant els últims 30 anys havia estat desapareguda i a punt de perdre's en diverses ocasions. Aquesta figura, després de 30 anys desapareguda, ha estat retornada a la ciutat i la colla del Drac de Vilanova l'ha restaurat i recuperat.
La història del Drac del Nona
Aquest drac va ser construït al 1982 pel Josep Cardona “Nona”, el reconegut creador de gegants i figures de Mataró, i es va concebre com a rèplica de la figura que s’utilitzava fins al moment (dipositada actualment al Museu Balaguer). Es va estrenar a la Festa Major del 1982 i fins al 1990 va tenir força activitat. Però la figura es va deteriorar ràpidament i el 1991 es va canviar pel drac actual que tots coneixem, amb un canvi d’aspecte notable.
El drac va ser deixat a La Sala que exercia de magatzem municipal i no es va utilitzar més. Pels volts de 1996 el magatzem estava pràcticament abandonat, un tros de la teulada es va esfondrar i el drac va patir danys molt severs. Malmès per la runa, la figura va quedar a la intempèrie, tan sols utilitzada pels gats de carrer per aixoplugar-se i fins i tot va ser misteriosament vandalitzada, tallant-li i robant el cap. Finalment, un vilanoví (i geltrunenc) amant del Drac va aconseguir treure la figura del magatzem i se la va endur a casa per resguardar-la. Al cap d'un any de recerca va trobar el cap de la figura i va intentar restaurar-la amb fons personals i buscant acords amb diversos governs de la vila, però aquests projectes mai van veure la llum i, finalment, aquest drac va caure en l’oblit fins ara.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!