Festa Major 2022

La Moixiganga de Sitges acompanyarà la imatge de Sant Fèlix a les processons

El Ball de la Moixiganga de Vilafranca arrossega problemes interns des de fa temps i la pandèmia encara ha complicat més la situació fins al punt que la meitat dels membres van renunciar a formar-ne part per desavinences

La Moixiganga de Sitges acompanyarà la imatge de Sant Fèlix a les processons. Ajuntament de Vilafranca

La Moixiganga de Sitges acompanyarà la imatge de Sant Fèlix a les processons. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Administradors i Administradores de la Festa Major 2022, l’Ajuntament de Vilafranca i l’Agrupació de Balls Populars de Sitges i els caps de colla del ball han tancat l’acord perquè la Moixiganga de Sitges sigui l’encarregada d’acompanyar la imatge de Sant Fèlix a les processons de la propera Festa Major.

Després de diverses reunions de treball tant a Sitges com a Vilafranca, aquesta setmana s’han acabat de concretar tots detalls logístics de la participació del ball sitgetà a la propera Festa Major de Vilafranca.

La primera referència escrita de la presència de la Moixiganga a Sitges data de 1853. A partir de llavors, apareix documentada en nombroses ocasions durant el segle XIX i principi del XX, a excepció d’alguns anys en què se sap que no va sortir, o bé no se’n té notícia. Des de 1924 ha participat, amb regularitat quasi absoluta, Festa Major de Sitges. Des de 1985 se’n fa càrrec l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

La Moixiganga de Sitges ha vingut en d’altres ocasions a la Festa Major de Vilafranca, concretament els anys 1942, 1959 i 1973 quan no hi havia colla pròpia, que es recupera l’any 1985.

Falta d’efectius a la Moixiganga de Vilafranca

El Ball de la Moixiganga de Vilafranca arrossega problemes interns des de fa temps i la pandèmia encara ha complicat més la situació fins al punt que la meitat dels membres van renunciar a formar-ne part per desavinences amb les persones que lideren la colla.

A partir d’aquí el Servei de Cultura de l’Ajuntament demana al ball com té pensat afrontar la situació i demana un pla de treball perquè el validi el Consell de la Festa Major. Posteriorment el ball fa una convocatòria i tot i que té bona resposta les persones interessades no es poden comprometre a assajar l’estiu. Tot plegat desencadena en la dimissió de tota la junta que no se sent amb forces d’organitzar el ball, perquè surti per Festa Major.

A partir d’aquí es convoca una reunió extraordinària del Consell de la Festa Major per estudiar la situació i valorar opcions. Donat que la imatge de Sant Fèlix ha de sortir acompanyada del ball solemne de la Moixiganga es planteja convidar una colla de fora com s’havia fet històricament quan no hi havia colla pròpia. Per trajectòria, proximitat i precedents es va considerar que la Moixiganga de Sitges és la idònia i es van iniciar els contactes amb l’Agrupació de Balls Populars de Sitges que des d’un primer moment ha mostrat facilitats i bona predisposició per a participar a la propera Festa Major de Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local