Arqueologia

Finalitzen les excavacions arqueològiques al camí del cementiri de Sant Martí Sarroca

S’hi han trobat set metres d’un mur romà, que es creu que formava part d’una vila del segle I dC

Finalitzen les excavacions arqueològiques al camí del cementiri de Sant Martí Sarroca. Ajt Sant Martí Sarroca

Finalitzen les excavacions arqueològiques al camí del cementiri de Sant Martí Sarroca. Ajt Sant Martí Sarroca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les obres per eixamplar el camí d’accés al municipi per la zona del cementiri, que al juliol va iniciar l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca, han posat han descobert restes històriques de més de dos mil anys d’antiguitat. L’ampliació del camí era un dels punts de l’acord de Govern, ja que les seves mides, la poca visibilitat i l’ús cada vegada més habitual d’aquest accés per part dels vehicles el converteix en un punt perillós.

Ja se sabia que era una zona sensible a trobar-hi restes arqueològiques, des que el 1974 s’hi va localitzar un monument funerari íber. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’han seguit en tot moment les indicacions del Servei d’Arqueologia de Catalunya i el projecte d’obres comptava amb la supervisió d’un arqueòleg.

S’hi han trobat set metres d’un mur romà, que es creu que formava part d’una vila del segle I dC. També 7 sitges del període íber, que van del segle 4 aC a l’any 350 aC, per emmagatzemar originàriament cereals, tot i que estaven plenes de ruïnes de ceràmica i per això es creu que es va fer servir per a deixalles. Especialment significativa és una de les sitges: a les altres s’han rescatat entre 4 i 10 caixes de material, que posteriorment es classificarà, però en una s’han omplert fins a 40 caixes. Això fa pensar que va ser l’anul·lació d’una casa sencera, amb àmfores i estris de cuina i fins i tot esquelets d’animals de companyia (un cavall i un gos).

El gran volum de material trobat ha fet que les excavacions hagin durat tres mesos. Finalment, el passat 9 de setembre es van donar per acabades. Ara es portaran a inventariar les restes, mentre que les obres del camí podran continuar, ja que la zona no té cap més valor històric que el d’ubicar els assentaments, no pas de fer-los visitables.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local