Art i disseny

Vilafranca clou el 50è aniversari de l’Arsenal amb una exposició i un acte multitudinari

“Som Arsenal” explica què és l'escola després de cinc dècades a partir de conceptes, objectes i testimonis

Vilafranca clou el 50è aniversari de l’Arsenal amb una exposició i un acte multitudinari. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca clou el 50è aniversari de l’Arsenal amb una exposició i un acte multitudinari. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca clausurava dijous passat 22 d’octubre el seu cinquantè aniversari amb un acte multitudinari, participatiu i molt emotiu. L’acte va servir per inaugurar al Claustre dels Trinitaris l’exposició “Som Arsenal: 50 anys d’Escola d’Art i Disseny”, que posa de relleu persones, entitats, empreses i institucions que han donat pols a l’escola.

L’acte va ser presidit per Pere Regull, alcalde de Vilafranca, acompanyat per la regidora d'Educació, Meritxell Montserrat, i pel Director del Centre, Albert Abella, alcaldes de la comarca i regidors i regidores del consistori de Vilafranca.

Amb aquesta exposició, Arsenal enceta el nou curs 2022-23 i clou els actes de celebració dels 50 anys de l’Escola d’Art. “Som Arsenal” explica què és l'escola després de cinc dècades a partir de conceptes, objectes i testimonis. No és pas una mostra retrospectiva ni un recull de treballs escolars, sinó que pretén subratllar que l'escola és la gent.

La creativitat i el desig d'innovació han estat i són qualitats fonamentals en l'exercici de qualsevol professional. L'Escola Municipal d'Art ha volgut fer d'aquests valors les directrius de formació dels seus alumnes.

Al llarg de cinquanta anys de docència, l'Escola ha estat lloc d'aprenentatge i treball, d'experimentació i recerca de nous recursos en el camp de les arts plàstiques i el disseny.

Empreses i institucions, tant públiques com privades, han gaudit dels avantatges que suposa la proximitat d'un centre de creació a la comarca, incorporant idees, dissenys i productes nascuts a l'escola.

Amb la voluntat de continuar la tasca endegada, de potenciar-la i créixer, l'escola treballa per respondre a les noves necessitats de formació, ampliant la oferta d'ensenyaments amb Cicles Formatius de grau mig i superior de les famílies de Comunicació Gràfica i Joieria Artística.

En el torn de parlaments, Albert Abella assenyalà que “estrictament parlant, aquesta exposició tanca el 50è aniversari. Això vol dir que comencem, amb molta satisfacció, el 51è curs de l’escola i comencem a treballar pels 50 propers anys”. Abella va agrair a l'empresa Tous la cessió de les vitrines que formen part de l'exposició.

Al seu torn, Meritxell Montserrat explicava que “és una satisfacció molt gran que Vilafranca compti amb una escola municipal d’art que és un referent en molts àmbits”. Per Montserrat, “l’Arsenal és una escola de prestigi, amb vocació d’oferir formació reglada, però també no formal, molt implicada amb Vilafranca”.

Finalment, Pere Regull va recordar que “al 2014 ens vàrem trobar davant la decisió de si tancàvem l’escola o seguíem. Vàrem decidir que havíem de continuar i, a més, havíem de fer-ho amb força. Es va municipalitzar l’escola, actualment l’Ajuntament assumeix el 70% del seu cost, i a hores d’ara som aquí celebrant el 50è aniversari d’un centre educatiu que cada dia guanya més prestigi”.

L’exposició es podrà visitar fins al 14 d'octubre, al claustre dels Trinitaris i la Sala dels Trinitaris de dimecres a divendres, de 17 a 20h, dissabtes, de 18 a 20h i diumenges, de 12 a 14h.

Els orígens de l’escola

L'Escola d'Art Arsenal va néixer l'any 1971, a Sant Sadurní d'Anoia per iniciativa d'un grup de professionals de les arts i el disseny, i el suport incondicional de Mn. Aragonés i la parròquia de Sant Sadurní.

Amb el nom d'Escola d'Art 71, els primers cursos s'impartiren als locals de "La Llar" de Sant Sadurní, sota l'orientació i assessorament pedagògic de l'Escola Massana de Barcelona, dirigida aleshores per Lluís M. Güell.

Són anys en què, tot i les dificultats, l'Escola defineix el que ha de ser la seva vocació i projecte de futur: formar professionals competents i reconeguts en les diverses especialitats de les Arts Plàstiques i el Disseny.

El 1978 l'Escola assolí el reconeixement oficial com a Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics en les especialitats de Disseny Gràfic, Procediments Pictòrics, Esmalts, Joieria i Ceràmica.

El reconeixement per part del Ministeri d'Educació, va permetre oferir la titulació oficial de Graduat en Arts i oficis Artístics, a la vegada que vinculava acadèmicament l'Escola a l'Escola Llotja de Barcelona.

L'any 1982, les necessitats creixents d'espai i l'abast comarcal del projecte, aconsellaren traslladar l'Escola a Vilafranca on, a partir de 1985, ocupà l'actual seu al carrer de la Parellada.

Període LOGSE

La reforma de Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu de 1992 (LOGSE) i la conseqüent desaparició dels estudis d'Arts Aplicades i Oficis Artístics, feu que el 1999 l'Escola iniciés un procés de transformació per adaptar-se a la nova ordenació dels ensenyaments artístics.

La necessitat de replantejar els objectius de l'Escola en base al nou Mapa Escolar proposat pel Departament d'Ensenyament, potencià la vocació d'ésser quelcom més que un centre de formació; ençà de la seva fundació, l'Escola d'Art havia volgut ésser lloc de reflexió, estímul i promoció de l'activitat artística.

Amb aquesta voluntat, el 1999 es va crear el projecte ARSENAL d'activitats artístiques, concebut com a transformació de l'Escola i alhora com a continuïtat de la activitat artística promoguda durant quaranta anys de docència.

ARSENAL integra en un únic ens l'Escola d'Art, el Servei d'Informació i Documentació i el Servei d'Activitats a fi de crear una entitat oberta i flexible capaç de generar nous recursos formatius, impulsar la creació de projectes artístics així com fer viables les propostes existents.

Amb aquesta darrera transformació, l'Ajuntament de Vilafranca assumia plenament la titularitat de l'Escola amb la voluntat de convertir-la en una plataforma activa i propera per a l'activitat artística a la comarca.

Trasllat de l'escola als Trinitaris

Amb el trasllat de l'escola a l'antic convent del Trinitaris es va consolidar la projecció de futur del centre. Els nous espais varen permetre ampliar l'oferta educativa de l'escola amb nous cicles de grau mitjà i completar el currículum de les quatre famílies d'especialitat de l'escola: ceràmica, disseny gràfic, joieria i pintura.

Des d'aleshores, l'escola ha seguit creixent incorporant el programa de formació continuada reCursos d'especialitat, adreçat a professionals i impartit per reconeguts especialistes d'arreu; i ha treballat per acostar les arts plàstiques als infants amb el programa d'activitats extraescolars reCursos per emportar que permet portar les especialitats de l'escola als centres escolars de tota la comarca.

La participació en els programes d'intercanvi europeus ERASMUS i LEONARDO ha permès ampliar la formació d'alumnes i professors en diversos centres i empreses d'arreu de la UE.

Des de gener de 2014, l’Institut Municipal de Formació depenent de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha assumit la gestió integral del centre i l'ha integrat en l'estructura i el funcionament municipal.

L'escola ha crescut amb dues noves especialitats gràfiques i ha consolidat l'oferta de formació en joiera artística, convertida en un centre de referència a nivell nacional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local