Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 500 activitats a gairebé 200 municipis. ACN
ACN/ Mar Martí |
Vilafranca del Penedès
05-10-2022 16:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Catalunya celebrarà del 7 al 9 d'octubre les Jornades Europees de Patrimoni (JEC), una iniciativa del Consell d'Europa i de la Comissió Europea, que té per objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural. Enguany hi participen 198 municipis i prop de 300 entitats que han programat gairebé 500 activitats gratuïtes de diferents tipologies. El Departament de Cultura ha donat el tret de sortida a les jornades aquest dimecres a Igualada amb la presentació del projecte 'RECorreguts. Rutes a peu pel barri del Rec d'Igualada'. La directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha destacat que les Jornades permeten "garantir els drets culturals de la ciutadania, tant pel que fa a l'accés com també a la participació".
A Catalunya les Jornades Europees de Patrimoni les impulsa el Departament de Cultura i enguany porten per lema 'Patrimoni i Sostenibilitat'. Amb aquest eslògan es vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre la protecció del patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l'ús dels recursos en relació amb la seva preservació en un context marcat pel canvi climàtic. Hernàndez ha destacat que és un tema que "ens interpel·la a tots" i considera que és important "explorar quin paper ha de tenir el patrimoni cultural en aquest present i futur més sostenible".
Les 480 activitats que ofereixen les Jornades Europees de Patrimoni tindran lloc en monuments, jaciments, museus, arxius i conjunts històrics d'arreu de Catalunya. En concret, s'han programat 9 activitats a la vegueria de l'Alt Pirineu, 146 a la de Barcelona, 5 al Camp de Tarragona, 86 a Girona, 51 a la Catalunya Central, 52 a Lleida, 12 a Torres de Lleida i 72 a la vegueria del Penedès. La directora general de Patrimoni ha dit que la participació en els darrers anys "ha experimentat un creixement" i ha avançat que el Departament de Cultura aspira a què "creixi molt més".
Pel que fa a les propostes més vinculades amb la sostenibilitat destaca una passejada per l'arbreda de Can Mercader, organitzada pel Museu Palau Mercader (Cornellà de Llobregat); el taller familiar 'A la mar salada', organitzat pel Palau Maricel de Sitges; o una jornada de neteja i desbrossament de l'entorn de l'antic pont del camí romà d'Àger. També es fan visites accessibles a diversos equipaments patrimonials com el jaciment de la Roca dels Moros d'El Cogul (les Garrigues), el Monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà) o la Cartoixa d'Escaladei (Priorat)
Un recorregut guiat pel barri del Rec d'Igualada
El Departament de Cultura ha volgut donar el tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni a Igualada amb la presentació del projecte 'RECorreguts. Rutes a peu pel barri del Rec d'Igualada'. Coincideix, a més, que enguany Igualada és Capital de la Cultura Catalana. Aquesta proposta cultural i turística té la finalitat de donar a conèixer el valor patrimonial del barri del Rec, un conjunt arquitectònic declarat Patrimoni Industrial de Catalunya. En concret, s'ha editat un mapa-guia amb una selecció dels elements patrimonials més destacats per poder fer unes rutes audioguiades pel barri. També s'ha creat un portal web i un vídeo promocional.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!