Distribuïdors i productors independents celebren "l'efecte multiplicador" del film 'Alcarràs'. ACN
ACN/ Pere Francesch |
Sitges
11-10-2022 08:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Distribuïdors i productors de cinema independent han celebrat aquest dilluns "l'efecte multiplicador" per al sector audiovisual del film de Carla Simón 'Alcarràs', seleccionat per l'Acadèmia del Cinema espanyola per representar Espanya a la 95a edició dels Oscars. En el marc d'una taula rodona al Festival de Sitges organitzada pel Cicle Gaudí, circuit d'exhibició de l'Acadèmia del Cinema Català, també han destacat que les plataformes de cinema a la carta per internet han ajudat a internacionalitzar les pel·lícules "sense que la llengua sigui una barrera" i han obert noves vies de distribució per a la versió original catalana. Sí han subratllat que la regulació del calendari de les finestres d'exhibició continua essent un "repte pendent".
Pio Vernis, director de negoci de Brutal Media, ha afirmat que el principal canvi que s'ha produït és que "avui en dia pots fer una oferta per a un tipus públic que es multiplica per molts territoris gràcies a les plataformes. Es pot fer cinema en català a Catalunya i viatjarà, pot arribar a un públic sensible de tot arreu, com ha passat amb 'Alcarràs'".
Rodar en català "a deixat de ser una barrera important", i les plataformes d''streaming', "lluny de marginar les produccions" en versió original en català, han "ajudat a expandir-les", segons expliquen els responsables de la taula rodona en un comunicat. El mateix text recull les declaracions de Carlos Fernández, director de Filmax, segons el qual "si abans rodar en català era una gran barrera, ara és molt més petita. Les plataformes han facilitat que els projectes flueixin".
En la mateixa línia, Manuel Palos, director de Màrqueting i Comunicació d'Avalon, la distribuïdora d''Alcarràs', ha subratllat que rodar en català "és més un factor d'identificació que una barrera, ofereix més oportunitats que riscos".
Èxits com el d''Alcarràs' "són rellevants en termes de percepció col·lectiva de la indústria i el públic, fan veure que sí que es pot", ha afirmat Laia Aubia, directora de l'Acadèmia del Cinema Català. Aquests tipus d'èxits s'han de provocar, en opinió de Gloria Bretones, directora general de la distribuïdora independent Begin Again. "Hi ha molt de talent a Catalunya i Espanya, el que cal és provocar el miracle".
En paral·lel, Carlos Fernández, productor executiu en més de 100 projectes cinematogràfics i sèries de televisió, creu que les plataformes també afecten les sales. "Si tens un producte al cinema que demà podràs veure a casa, a la gent no li interessa". Per això ha apostat per oferir una experiència "diferent", i per convertir el cinema en un lloc on "trobar-se amb els amics i gaudir". També han considerat "important" regular "de manera clara" les finestres d'exhibició, tot i que, a parer de Bretones, "no té per què ser una regulació homogènia per a tots els tipus de produccions".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!