'L'au de Minerva', d'Oriol Pi de Cabanyes. Eix
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
11-10-2022 17:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El llibre L’au de Minerva. Un dietari de 1994-1995, publicat a l’editorial valenciana Afers, explica vivències de l’autor amb Fuster i amb altres homenots com: el pare Batllori, el doctor Cardús, metge d’astronautes a la NASA, agents culturals suecs relacionats amb el Premi Nobel o el professor suís que en cas d’emergència es podria fer càrrec de l’exèrcit de la confederació helvètica...
Són moltes les referències al Penedès i el Garraf, amb visions de paisatge i retrats de persones. Destaquen els Fenosa (al Vendrell), el senyor Jané i Samsó (a l’Arboç), el poeta Lluís Albalate, director de La semana vitivinícola, el vinater vilafranquí d’origen alsacià Josep Maria Berger i Balaguer, el sitgetà Joan Soler-Jové, dibuixant de Charlie Rivel (Cubelles), Henry Hardee, l’anglès retirat al costat del castell de Sant Martí Sarroca, ‘caleros’ vilanovins com els germans Samarra, el pintor Roig i Estradé, el músic Romà Escalas, fra Gilbert Galceran, el monjo pessebrista de Poblet i Solius, el luthier Pau Orriols i la recuperació de la gralla com a instrument (amb una associació dels gínjols amb el fruit de l’oblit que consumien els lotòfags de l’ Odissea).
A L’au de Minerva Pi de Cabanyes escriu sobre literatura (Molas, Verdaguer, Guimerà), música, pintura o cine (Buñuel i la pel·lícula que sobre Terra Baixa va fer la cineasta de Hitler). Hi ha també a L’au de Minerva apunts de viatge, notes de memòria personal i reflexions. Com la que diu que «pretendre la felicitat és causa d’infelicitat. No es pot ser feliç. Només es pot estar feliç».
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!