Museus de Sitges

El Maricel de Sitges treu a la llum obres inèdites de Casas, Rusiñol, Picasso i Nonell

La nova exposició del museu mostra per primer cop una de les col·leccions de vidre més importants de Catalunya

El Maricel de Sitges treu a la llum obres inèdites de Casas, Rusiñol, Picasso i Nonell. ACN

El Maricel de Sitges treu a la llum obres inèdites de Casas, Rusiñol, Picasso i Nonell. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu Maricel de Sitges aflora aquest mes d'octubre un conjunt de 400 obres mai exposades fins ara. És una selecció de les gairebé 1.400 adquisicions fetes des del 2014, quan va reobrir després de la reforma estructural. Del conjunt de quadres, escultures, fotografies i documents, ressalten obres inèdites de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Pablo Picasso o Isidre Nonell, entre altres grans noms de la pintura catalana. La mostra, sota el nom 'Els museus creixen. Noves incorporacions al fons', treu a la llum també una selecció de la col·lecció de vidre d'Alfons Macaya, considerada de les més importants de Catalunya, amb peces que van del segle VII aC fins el segle XVIII. L'exposició es podrà visitar fins a mitjans d'octubre de l'any que ve.

Els responsables dels Museus de Sitges ressalten que la mostra vol ser una "presentació" de tota la feina que s'ha fet portes endins des del 2014 però també un gest "d'agraïment" a tots els col·leccionistes que han cedit, donat o venut les seves obres per incorporar-les al fons del Maricel i el Cau Ferrat. "Amb aquesta exposició demostren que estem engrandint les parts del museu que més ens representen", assenyala el cap de col·leccions, Ignasi Domènech.

'Els museus creixen. Noves incorporacions al fons' reuneix desenes d'obres de grans noms de la pintura catalana des de meitats del segle XIX fins meitat del segle XX. Picasso, Nonell, Casas, Rusiñol Sacharoff i Cano són alguns dels autors dels quals se'n revelen quadres fins ara guardats a col·leccions particulars. Domènech recalca que ni tant sols formaven part dels catàlegs, i apunta que des dels Museus de Sitges han visitat nombrosos col·leccionistes per fer aflorar el que considera que són "grans peces de caça".

Assegura que molts quadres portaven més d'un segle guardats, com la donació d'obres signades per Francesc Llorens i Riu, un autor del qual "mai s'havia exposat res a cap museu, malgrat ser de molta qualitat". Algunes de les obres mostrades ara es preveu que s'incorporin a la mostra permanent del museu. Com un Picasso de 1965 on l'autor il·lustra les vistes des de la seva casa al sud de França, "i que encaixa perfectament amb el tram final del discurs artístic del Maricel", apunta Domènech.

També es preveu que s'incorporin a les exposicions temporals obres repescades d'Artur Carbonell, Joaquim Sunyer o Miquel Utrillo. El cap de col·leccions ressalta que el Maricel i el Cau Ferrat "es deuen al patrimoni local". Aposta per "donar múscul" a aquest fons "per defensar un patrimoni que té projecció nacional i internacional".

A banda de desenes de quadres amb un ampli repàs a la pintura dels segles XIX i XX, la mostra també exposa un recull fotogràfic i documental cedit per la vídua del besnet de Santiago Rusiñol, "amb el qual es poden conèixer noves vessants del personatge".

El recorregut de pintura, escultura i dibuix es complementa amb una extensa selecció de peces de vidre del col·leccionista Alfons Macaya. El museu ha adquirit les més de 400 peces que formen aquest fons particular i ara n'exposa 150, les quals més endavant també s'incorporaran a les sales permanents del Maricel.

Domènech assegura que és una col·lecció "extraordinària" perquè ofereix una "enciclopèdia" de l'art del vidre, des del segle VII aC fins el segle XVIII, amb peces d'arreu del món. Entre nombrosos collarets, gerres, safates, llànties, fruiteres i gots, hi destaquen un gerro esmaltat del segle XVI -del qual només queden quatre exemplars- o una patena poleocristiana.

Per últim, el recorregut ofereix un tast de diverses nines i joguines de finals del segle XX, les quals s'incoporaran a la col·lecció del museu Romàntic, actualment tancat i sense previsió de data de reobertura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local