Literatura

Una novel·la barcelonina i universal

'Ravals' m’ha semblat una novel·la mesurada i treballada fins al més mínim detall, que estic segur que formarà part de les obres de referència de la literatura barcelonina i, espero i desitjo, de la catalana

Coberta de 'Ravals' de Montserrat Morera Escarré. Eix

Coberta de 'Ravals' de Montserrat Morera Escarré. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Montserrat Morera Escarré (Barcelona, 1952), professora i escriptora resident a Vilassar de Dalt i amb arrels vallenques, després d’uns anys en què només n’hem pogut llegir narrativa curta, torna a la novel·la i ho fa amb Ravals, una obra rica i molt elaborada (tant des del punt de vista lingüístic com del literari i l’argumental), local i cosmopolita alhora, plena de personatges vius i versemblants, i amb recursos, intrigues i secrets suficients com perquè no la puguem deixar. Sense cap mena de dubte es tracta d’una novel·la que mostra la maduresa literària de Montserrat Morera. Hi narra la vida (entre el present, els records i fins i tot una engruna de futur) de la Mar Church, nascuda Mar Borràs, al barri del Raval, en plena postguerra i de mare soltera (el règim no reconeixia els matrimonis civils), i després Mar Coll Borràs, en ser reconeguda pel padrastre, que serà clau perquè pugui estudiar. Acabada la carrera de medicina, se n’anirà a Londres, on es casarà amb el científic Paul Church, amb qui compartirà cinquanta anys ben bons, fins que, gairebé amb 75 anys, arran de la mort de la mare, ha de tornar a Barcelona per buidar i vendre el pis del Raval, fet que la trasbalsa, fa que s’ho replantegi tot i recuperi uns orígens que fins aleshores havien estat plens de llacunes, misteris i frustracions.

Un estol de personatges d’allò més variats i rics l’acompanyen, la complementen i la fan més humana i real, alhora que ens mostren una Barcelona, i més concretament un Raval, amb tots els canvis, però també amb les permanències, que ha sofert al llarg de gairebé un segle: de l’eufòria i les il·lusions republicanes, a la grisor i les pors de la postguerra, a la voluntat de resistència i de canvis dels anys seixanta i del tardofranquisme i a les incerteses d’un present carregat de mals presagis, no només al barri: droga, especulació, terrorisme...

A part de la trama, fonamental en qualsevol novel·la, sobretot si és realista, hi trobem una voluntat literària clara en l’estructura, els recursos literaris, els paratextos, l’estil, els registres, la llengua... I, especialment, en les emotives escenes dedicades a l’atemptat de la Rambla de 2017.

Per tot el que n’he dit i per tot el que m’he de deixar a causa de l’espai de què disposo, Ravals m’ha semblat una novel·la mesurada i treballada fins al més mínim detall, que estic segur que formarà part de les obres de referència de la literatura barcelonina i, espero i desitjo, de la catalana.

Títol: Ravals
Autora: Montserrat Morera Escarré
Editorial: Bromera
Col·lecció: “L’eclèctica”, 334
Lloc i any d’edició: Alzira, 2022
Nombre de pàg.: 279

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local