Vilanova estrenarà al gener un porquet de foc per les festes de Sant Antoni. EIX
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
04-12-2022 15:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’associació vilanovina “El Porquet de Sant Antoni” va ser fundada l’any 2019 amb la voluntat de crear una figura de foc, un porquet, i que així Vilanova i la Geltrú tingués un element festiu que representés el copatró de la ciutat, Sant Antoni Abat. El pròxim 13 de gener en el marc de la festivitat de Sant Antoni s’estrenarà en una presentació pública a La Sala i el 14 de gener en el correfoc es farà la primera encesa. L’entitat té oberta una campanya de “crowfounding” a la plataforma TotSuma per tal de recaptar els diners per finalitzar el projecte.
El president de l’associació “El Porquet de Sant Antoni”, Joan Alberich, ens explica que “la idea de crear l’entitat va sorgir quan un grup de persones relacionades amb les festes populars de Vilanova i la Geltrú vam considerar que entre el bestiari festiu de la ciutat es trobava a faltar un element que representés la figura de Sant Antoni”. El porquet va ser l’escollit perquè és l’element que acompanya al Sant en les representacions de la seva imatge. Actualment l’entitat compta amb 26 socis.
Joan Alberich comparteix que la presentació es farà el 13 de gener a La Sala de Vilanova i la Geltrú, coincidint amb l’exposició dels Tres Tombs. El dia 14 de gener es farà la primera encesa i “hem demanat als Diables de Vilanova que siguin els nostres padrins i que encenguin per primera vegada al porquet”. La idea és que aquest dia quan les colles de foc entrin a la plaça de la Vila per fer l’acte final, l’associació “El Porquet de Sant Antoni” farà una encesa d’honor davant de les altres colles en solitari. “A partir del dia 14 de gener volem que la figura pugui estar exposada durant una setmana a La Sala perquè les persones la coneguin”.
Alberich ha fet saber que el projecte de construcció va començar a finals del 2021 a càrrec del constructor Jordi Arnau, un jove artista de les Borges Blanques. “Hem decidit fer un porquet amb una actitud agressiva i d’atac perquè tal com diu la llegenda, Sant Antoni va ajudar a una família de porquets i un d’ells va protegir al Sant de qualsevol mal”. Es tracta d’una figura de 3 metres de llarg; amb tots els detalls del porc; construcció en fibra de vidre a partir d’una de fang, ja que “aquest material és resistent, fàcil de restaurar i té una durada molt llarga de temps” i la pintura de la peça és de fibra de vidre com el disseny prèviament escollit. L’escultura està dissenyada per ser ballada per un únic portador i comptarà amb dos punts de foc, tant a la boca com a la cua. Per vincular-ho encara més amb la festivitat de Sant Antoni s’ha pensat gravar “Tau”, un dels símbols del Sant que se situarà a la part superior de la cuixa de l’animal. L’associació ha decidit no mostrar la figura fins al dia de la presentació oficial.
L’escultura del Porquet de Sant Antoni anirà acompanyada pel so tradicional de quatre tabals de setze polsades de fusta i corda. Per al vestuari tant dels portadors de la figura com dels músics s’ha pensat en elements que reforcin més el vincle de la imatge de Sant Antoni amb el món agrícola i ramader: una bata de traginer, ignífuga, complementada amb el calçat tradicional (espardenyes), pantalons (de color negre) i gorra de traginer.
Tot i que la voluntat principal de l’entitat és participar en la festivitat de Sant Antoni (la cercavila protocol·lària en honor al Sant i el correfoc), també es preveu col·laborar en les festes populars de la ciutat, com el correfoc de Festa Major en honor a la Mare de Déu de les Neus i en altres actes com cercaviles, correfocs, fires... sigui dins o fora de Vilanova i la Geltrú, ja que l’entitat té com a objectiu difondre i preservar la cultura popular tant de la ciutat com de Catalunya, a partir d’elements festius que apropin la ciutadania a les tradicions i valors que defineix la identitat de la societat.
El finançament per portar a terme aquest projecte s’ha fet de diferents maneres, com per exemple, a partir de les quotes dels socis i sòcies; han participat en la festivitat de Sant Jordi amb una parada; l’any passat van col·laborar amb l’associació els Tres Tombs i han aconseguit subvencions de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i de la Diputació de Barcelona. Per recaptar els diners que necessiten per finalitzar el projecte han obert una campanya de “crowfounding” a la plataforma TotSuma. Amb aportacions que van des dels 5 als 250 euros, es podrà obtenir diverses recompenses com agraïments a les xarxes socials, una samarreta de l’entitat, una bossa “tote”, una joia amb un disseny personalitzat de MonCreacions o la possibilitat de fer una encesa exclusiva de la figura davant del domicili de la persona que aporti diners.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!