Diputació

Mediona estrena un nou mapa de patrimoni cultural amb prop de vuit-cents elements inventariats

En l'informe s’han fixat un total de 774 elements del patrimoni cultural del municipi, repartit entre patrimoni immoble (96%), moble (1%), documental (0,5%), immaterial (2%) i natural (0,5%)

Mediona estrena un nou mapa de patrimoni cultural amb prop de vuit-cents elements inventariats. Diputació de Barcelona

Mediona estrena un nou mapa de patrimoni cultural amb prop de vuit-cents elements inventariats. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Mediona ja disposa d'un nou mapa de patrimoni cultural que reuneix prop de vuit-cents elements inventariats d'aquest municipi de l'Alt Penedès, on destaquen les barraques de vinya, les construccions medievals i les manifestacions festives.

En l'informe s’han fixat un total de 774 elements del patrimoni cultural del municipi, repartit entre patrimoni immoble (96%), moble (1%), documental (0,5%), immaterial (2%) i natural (0,5%).

En destaquen de manera molt significativa els elements corresponents a l’àmbit del patrimoni immoble i, dintre d’ells, els edificis amb un elevat percentatge de barraques de vinya i altres elements de pedra seca, dels quals se n'han inventariat 493 fitxes. La segona tipologia més nombrosa dins aquest grup són els jaciments arqueològics, i en tercera posició, el patrimoni immaterial, amb força manifestacions festives com una mostra característica del municipi. A més, les llegendes evoquen a alguns dels seus elements i espais més emblemàtics, com el Castell i la Cova del Bolet.

Castell i nuclis històrics

D'entre l'arquitectura de Mediona destaquen el Castell i els nuclis històrics de Sant Joan de Mediona, Sant Pere Sacarrera, la Quadra d’Agullàdols, la Quadra d’Orpinell, Sant Elies i Santa Anna Pereres. A més, l’origen medieval d’aquests nuclis d’hàbitat ha deixat empremta en el patrimoni arquitectònic gràcies a la pervivència de les esglésies romàniques. També existeix un gran número d’elements de patrimoni immoble de caràcter agrícola fets amb pedra seca, com és molt habitual al Penedès, així com la creu de Puigmoltó declarada Be Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

La realització del Mapa de Patrimoni Cultural de Mediona ha comptat amb la col·laboració de d’una sèrie de persones que han aportat el seu coneixement del territori i la seva experiència, des de l’Ajuntament de Mediona i l’Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona (AECCM), així com de voluntaris que han anat fornint la base de la Wikipedra de l’Observatori del Paisatge. A més, abans d’iniciar el treball de camp, es va dur a terme una recerca documental centrada en el buidatge de fons bibliogràfics susceptibles de contenir informació rellevant dels elements patrimonials del municipi.

Garantir la protecció del patrimoni cultural local

L’Oficina de Patrimoni Cultural realitza des de fa més de 21 anys els Mapes de Patrimoni Cultural del municipis de la província de Barcelona que ho sol·liciten. Actualment hi ha 212 municipis on ja s’ha fet aquesta memòria i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. El document té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, permetent així que l’Ajuntament estableixi mesures per garantir la seva protecció i conservació, així com planificar la seva rendibilització social.

Tota la informació de cada municipi es pot consultar a la plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a patrimonicultural.diba.cat on es reuneixen més de quaranta mil elements inventariats, accessibles per diversos paràmetres de cerca i amb una presentació visual i amb cartografia georeferenciada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local